Industry Wire

Geplaatst door CrowdStrike

Bijna helft organisaties werd in afgelopen twaalf maanden slachtoffer van een software supply chain attack

Bijna de helft (45%) van de organisaties wereldwijd werd in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer van een software supply chain attack. Dit komt naar voren uit onderzoek onder 2.200 IT-beslissers en cybersecurity professionals wereldwijd, uitgevoerd in opdracht van CrowdStrike, leider in cloud security. Van de Nederlandse respondenten gaf meer dan de helft (51%) aan in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer te zijn geworden van een software supply chain attack. Ruim een derde van hen (39%) werd zelfs meerdere malen getroffen. Slechts vier op de tien (41%) getroffen organisaties had een alomvattende strategie voor de aanval klaarliggen.

Nog flinke stappen in beveiliging te maken

Op dit moment heeft slechts 58 procent van de IT-beslissers en cybersecurity-professionals in Nederland volledig vertrouwen in de IT-beveiliging van de supply chain van de eigen organisatie. Wereldwijd ligt dit percentage op 55 procent. Het onderzoek laat zien dat het er nog flinke stappen te maken zijn. Zo geven zeven op de tien organisaties (71% in Nederland versus 72% wereldwijd) aan externe leveranciers nog niet aan dezelfde beveiligingsnormen te toetsen als zichzelf. Ruim twee derde (68%) van de Nederlandse organisaties heeft de ambitie om in de komende twaalf maanden weerbaarder te worden tegen supply chain aanvallen. Dit is lager dan het wereldgemiddelde van 78 procent.

Ronald Pool, cybersecurity specialist bij CrowdStrike: “Hoewel ransomware-aanvallen nog de kroon spannen in cybersecurity, verbaast het me niet als cybercriminelen op korte termijn aparte takken gaan oprichten die zich volledig focussen op supply chain aanvallen. Met het massale geld dat ze met ransomware-aanvallen verdienen, kunnen ze het zich veroorloven om vol in te zetten op supply chain aanvallen. Wanneer deze succesvol zijn, is de pay out veel groter dan bij een gemiddelde ransomware-aanval. Hoewel de kans op een supply chain aanval voor organisaties momenteel een stuk kleiner is dan de kans op ransomware, is de impact van supply chain aanvallen wel vele malen groter. Bij een supply chain aanval zijn immers direct heel veel vertrouwde systemen opeens kwetsbaar. Hoewel ik groeiend bewustzijn omtrent deze aanvallen zie, zijn er veel bedrijven die geen of verouderde beveiligingseisen stellen aan leveranciers. Ik adviseer daarom om deze goed onder de loep te nemen en regelmatig bij te stellen zodat ze voldoen aan actuele beveiligingseisen.”

Vertrouwen in leveranciers

Slechts vier op de tien (41%) Nederlandse IT-beslissers en cybersecurity professionals heeft volledig vertrouwen in de beveiliging van de supply chain van leveranciers. Bij een succesvolle cyberaanval is slechts 45 procent er absoluut zeker van dat een leverancier of partner de organisatie zou informeren. Drie op de vijf (62%) hebben in de afgelopen twaalf maanden het vertrouwen in een van de leveranciers verloren.

Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van CrowdStrike. In totaal zijn 2.200 senior IT-besluitvormers en IT-beveiligingsprofessionals in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, het Midden-Oosten, India, Japan, Singapore en Australië in grote industriële sectoren ondervraagd. Het aantal Nederlandse respondenten bedraagt 100. Het onderzoek geeft een gedetailleerd overzicht van de attitudes en overtuigingen van degenen die verantwoordelijk zijn voor cybersecurity en volgt hoe zij omgaan met geavanceerde en alomtegenwoordige cyberaanvallen.

Over CrowdStrike
CrowdStrike® Inc. (NASDAQ: CRWD), een wereldwijde leider in cybersecurity, herdefinieert security in het cloudtijdperk met een endpoint protection-platform dat gebouwd is om hacks te stoppen. Het CrowdStrike Falcon®-platform maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) op cloud-schaal en biedt real-time bescherming en inzicht om organisaties te beschermen tegen aanvallen op endpoints, zowel binnen als buiten het netwerk. Het CrowdStrike Falcon-platform, gedreven door de CrowdStrike Threat Graph®, correleert wekelijks meer dan vijf biljoen endpoint-gerelateerde activiteiten in realtime vanuit de hele wereld. Hiermee voedt het ’s werelds meest geavanceerde security-dataplatform. Ga voor meer informatie naar de website of bezoek CrowdStrike op LinkedIn en Twitter.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht