Industry Wire

Bundeling van logistieke innovatiekracht Nederland en Duitsland

Dinalog en EffizienzCluster LogistikRuhr versterken hun samenwerking door het ondertekenen van een ‘Memorandum of Understanding’ in het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML) in Dortmund. Ze deden dat in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Minister Henk Kamp en de minister president van Nordrhein- Westfalen, Hannelore Kraft.

Met deze MoU wordt de vertrouwde en succesvolle bilaterale samenwerking tussen Dinalog en EffizienzCluster verder versterkt. Dinalog en EffizienzCluster werken al in diverse EU-onderzoeksprojecten samen en hebben in het kader van het Europees technologieplatform (ETP ALICE) een gezamenlijke ‘roadmap’ ontwikkeld. Met de ondertekening wordt de samenwerking in de topsector logistiek in Nederland en Duitsland nog verder met elkaar verbonden.

Het werkbezoek van het Koningspaar en minister Kamp van Economische Zaken aan Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen is een mooi moment om de ondertekening van dit officiële document plaats te laten vinden. Doel van het werkbezoek is het bevorderen van de wederzijdse handelsrelaties en samenwerking op gebieden als duurzame energie, de creatieve industrie, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs. Daar sluit de bundeling van logistieke innovatiekrachten van Dinalog en EffizienzCluster goed bij aan.

”Met deze MoU geven we onze bilaterale activiteiten, een toekomstgericht kader”, zegt dr. Thorsten Hülsmann, managing director van EffizienzCluster Management GmbH. “Het doel is om de high-tech industrie logistiek, internationaal verder te versterken en om het wereldwijd te positioneren als een geïntegreerde solution provider.” En daarvan moeten bedrijven en onderzoeksinstellingen en instanties in de betreffende netwerken gelijkwaardig profiteren.

”Nauwere samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen is voor de ‘gateway’ naar Europa van strategisch belang,” vervolgt Prof. Dr Henk Zijm, wetenschappelijk directeur van Dinalog. “En als we de logistieke sector op een moderne, duurzame en op de toekomstgerichte manier willen opzetten, is het van extra belang om onze krachten bij onderzoek en ontwikkeling te bundelen en innovaties te bevorderen.

Gemeenschappelijke thema’s, gemeenschappelijk posities
Onderwerpen waarop de partners zich op gaan concentreren zijn het gebruik van moderne informatie- en communicatietechnieken in de logistiek, intelligente logistieke systemen, synchromodaliteit in het goederenvervoer en in de stedelijke logistiek. Met deze slimme specialisatie sluit men goed aan bij het EU-kader dat is geschetst.

Concreet willen de partners:
– kennisuitwisseling tussen de beide netwerken bevorderen door middel van workshops, innovatiedagen en match-making activiteiten.
– de samenwerking bij onderzoeksprojecten in de Europese onderzoeksruimte uitbreiden, voornamelijk in de context van het kaderprogramma voor onderzoek Horizon 2020.
– gemeenschappelijke standpunten ontwikkelen over de toekomst van logistiek van hun vakgebieden en deze in Europese netwerken, verenigingen en instellingen inbrengen.

EffizienzCluster LogistikRuhr
EffizienzCluster LogistikRuhr is een toonaangevende onderzoek- en innovatiecluster van logistiek in Europa goedgekeurd cluster van het Federaal Ministerie voor onderwijs en onderzoek. Meer dan 160 bedrijven en 12 academische instellingen ontwikkelen toekomstgerichte oplossingen. De logistiek van morgen is erop gericht om het milieu en hulpbronnen te beschermen, urban logistics te garanderen en odm te voldoen aan individuele behoeften.

Dinalog
Dinalog – Dutch Institute for advanced logistics – is verantwoordelijk voor het aanjagen van de innovatie van de logistieke sector in Nederland. Samen met zo’n 300 partners in industrie, logistieke dienstverleners, onderzoeksinstellingen en overheid is Dinalog betrokken bij ruim 60 verschillende innovatieprojecten. Dinalog initieert en coördineert R&D projecten, maar laat ook zien hoe innovaties in de praktijk werken, bijvoorbeeld in seminars, tools en demonstratieprojecten. Daarnaast stimuleert Dinalog het onderwijs in logistiek en supply chain management.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht