Industry Wire

Geplaatst door Château IT

Château IT biedt burn-out preventie training ontworpen voor technische professionals

Steeds meer IT-professionals voelen zich fysiek en emotioneel uitgeput door de hogen eisen die hun werk aan hen stelt. 1 op de 7 medewerkers van IT-bedrijven bevinden zich in de gevarenzone voor een burn-out, volgens onderzoek van TNO ervaart 18% daadwerkelijk burn-out klachten. Training aanbieder Château IT biedt hiervoor een oplossing met een burn-out preventie training specifiek ontworpen voor technische professionals die willen voorkomen dat ze in een burn-out belanden. Midden in Frankrijk, op het rustgevende landgoed l’Huy Preau, biedt de organisatie een trainingsweek met praktische en direct toepasbare strategieën om een burn-out te voorkomen.

Château IT biedt door middel van een trainingsweek strategieën om een burn-out te voorkomen, welzijn te bevorderen en een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Door onder andere interactieve workshops, case studies en open discussies worden de deelnemers aangemoedigd om proactief te zijn in hun benadering van gezondheid en welzijn binnen de uitdagende context van de industrie. In de trainingsweek wordt er gewerkt aan de volgende onderwerpen: stressmanagementvaardigheden, mindfulness en ontspanning, verbeterde communicatie, persoonlijke ontwikkeling, langdurige preventie van burn-out en daarnaast zijn er ook ontspannende en gezellige activiteiten.

Ervaringsdeskundige
De training aanbieder is opgericht door IT professional Jeroen Baten, ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en welzijn. In 2017 wordt Baten geconfronteerd met een ernstige burn-out als gevolg van een zeer intensief leven. De combinatie van een nieuw samengesteld gezin met daarin een meer dan gebruikelijke zorglast, een carrière als fulltime IT-er, parttime brandweerman en daarnaast auteur van boeken eisten zijn tol. Hierdoor moest hij een stap terug doen.

Baten vertelt: “Na mijn herstel heb ik actief mijn eigen ervaring op het gebied van burn-out en mentaal welzijn omarmd. Ik ben er van overtuigd dat je bewust worden van burn-out klachten, sterkt bijdraagt aan het voorkomen ervan. Mijn streven is daarom om anderen bij te staan die soortgelijke uitdagingen doormaken en hen te ondersteunen om dergelijke ervaringen te voorkomen. Ik vind het belangrijk om naast mijn professionele expertise ook mijn menselijke kant te laten zien tijdens de trainingsweek. Dit aangezien het een zeer gevoelig en menselijk probleem betreft.”

Imposter-syndroom draagt steeds vaker bij aan ontstaan burn-out
In Nederland is IT momenteel de snelst groeiende beroepsgroep, met meer dan 552.000 professionals in het eerste kwartaal van 2023. Ondanks deze groeiende populariteit ervaren IT-medewerkers stress binnen hun vakgebied. De Burn-out Index ondervroeg in 2022 ruim 30.000 IT’ers in 33 verschillende landen. Hieruit bleek dat maar liefst 62% van de ondervraagden zich fysiek en emotioneel uitgeput voelen door de hogen eisen die hun werk aan hen stelt. De IT-wereld staat bekend om haar gevoeligheid voor kleine foutjes, deze brengen vaak grote gevolgen met zich mee. De constante druk voor perfectionisme legt een grote last op de schouders van IT-professionals. Velen worstelen met het zogenaamde Imposter-syndroom, waarbij de professionals het gevoel hebben dat ze eigenlijk weinig kennis hebben van hun vak en voortdurend achter de feiten aanlopen.

Baten voegt hier aan toe: “Het voornaamste doel van de training is om IT-professionals weer plezier te laten ervaren in hun vak. Werk gerelateerde stress is voor niemand prettig, en gezien de essentiële rol van IT’ers in deze tijd, is het van groot belang dat zij hun welzijn bevorderen. De training draagt bij aan het verbeteren van de algehele gezondheid, veerkracht en tevredenheid van deelnemers, waardoor zij beter in staat zijn om goed te blijven functioneren in de uitdagende werkomgeving van de IT-sector.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht