Industry Wire

De Digitale Leugendetector krijgt subsidie Persinnovatieregeling

Hazerswoude-Rijndijk, 11 juli 2013 – Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers verleent zeven projecten financiering voor journalistieke innovatie. Eén van deze projecten is De Digitale Leugendetector, een initiatief van Yenlo en de Universiteit van Amsterdam. Deze leugendetector helpt journalisten bij fact checking, maar kan uitlatingen in media ook checken op consistentie.

 

De Digitale Leugendetector
In september 2013 starten Yenlo en de Universiteit van Amsterdam met de bouw van De Digitale Leugendetector die uiteindelijk vanuit het Yenlo datacenter zal worden aangeboden aan de diverse media. Deze detector ontsluit zowel publieke als private bronnen, zoals Twitter en Facebook maar bijvoorbeeld ook het digitale archief van een dagblad. Het algoritme achter De Digitale Leugendetector kent aan deze informatie een waarde toe.

 

Politieke waarheidsvinding
Het project richt zich primair op de politiek. Politici doen tegenwoordig op allerlei momenten en in allerlei media uitspraken en beloften. Verandert een politicus ineens van mening, dan is dit potentieel nieuws. Een journalist zal hierop in de regel een op bronnen gebaseerd commentaar willen geven. De Digitale leugendetector vereenvoudigt dit proces: het bronnenonderzoek verloopt geautomatiseerd. Fact checking en ‘draaien’ van politici wordt zo onbetwistbaar openbaar. De betaversie van De Digitale Leugendetector wordt in maart 2014 opgeleverd, zodat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan worden getest. Tijdens de Tweede kamerverkiezingen die in de zomer plaatsvinden moet het systeem volledig up en running zijn.

 

Informatie
Yenlo ontsluit de bronnen en maakt ze toegankelijk via een portaal waarop journalisten een abonnement kunnen nemen. Dit portaal geeft hints voor scoops; op basis van uitkomsten van de leugendetector wordt aan uitspraken een waardeoordeel verbonden. Een journalist kan zelf bepalen of en wat hij hiermee wil doen. Uniek in dit project is het feit dat ook de brongeschiedenis en verwijzingen beschikbaar zijn. Feiten worden volgens een stappenplan gecheckt en de bewijsvoering, in de vorm van de concrete bronnen, wordt erbij geleverd. Daarnaast kan een journalist het portaal ook gebruiken voor fact checking van een artikel. Hij stuurt in dat geval ruwe tekst op en de detector komt terug met op bronnen gebaseerde facts en figures.

 

Innovatie

Yenlo en de Universiteit van Amsterdam hebben subsidie voor dit project gekregen. Landelijke en regionale pers hebben interesse: NRC Mediagroep en Omroep Venlo/OLON zijn partners in dit project. Zij zijn key users en hebben inspraak in de uiteindelijke functionaliteit van De Digitale Leugendetector.

 

Technologie

De technologie voor tekst- en taalanalyse heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt en een resultaat hiervan is De Digitale Leugendetector. De algoritmes achter De Digitale Leugendetector (beschikbaar in xTAS) hebben zich bewezen in een second screen applicatie voor De Wereld Draait Door van de VARA. Bij uitspraken van gasten worden realtime relevante links getoond. Dit algoritme vormt de basis van de nieuw te ontwikkelen webapplicatie voor journalisten en is open source. Webapplicatie, ontsluiting en de interface worden op de open source technologie van WSO2 gebaseerd en draaien op SUSE Linux Enterprise. Ruben van der Zwam, oprichter en CEO van Yenlo: “Dit project laat zien hoe ICT ook voor journalisten een USP kan zijn. Zij kunnen hun werk sneller en grondiger doen als ze gebruik maken van onze innovatieve leugendetector. Het gebruikte algoritme xTAS schept in combinatie met WSO2 Enterprise Service Bus, Business Application Manager en Application Programming Interface Manager helderheid in de steeds groter wordende hoeveelheid informatie. Het zoekwerk wordt op deze manier geautomatiseerd, conclusies blijven aan journalisten voorbehouden. In mijn optiek is dit dé persinnovatie voor de toekomst: er zal steeds meer informatie komen en journalisten krijgen steeds meer behoefte aan structuur en mogelijkheden om snel in deze gegevens te zoeken. In maart zal blijken of onze politici De Digitale Leugendetector test doorstaan!”
Over Yenlo
Yenlo is een Nederlandse ICT-dienstverlener. Focus hierbij ligt op middleware ten behoeve van ketenintegratie en business proces management. Yenlo ontzorgt bedrijven als het gaat om hun ICT. Om dat te realiseren richt Yenlo zich specifiek op software development, 7×24 managed services en private cloud hosting. Yenlo is opgericht in 2007 en houdt kantoor in een monumentaal pand uit 1882 aan de Rijndijk in Hazerswoude-Rijndijk.

Meer informatie: www.yenlo.nl of communities op LinkedIn, Twitter en Facebook.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht