EdX Conference FutureEDU bij TU Delft

Op 5 en 6 juni vond in de bibliotheek van de TU Delft het congres FutureEDU plaats, de jaarlijkse bijeenkomst van het EdX Consortium. Tweehonderd mensen wisselden twee dagen lang van gedachten over MOOC’s, online onderwijs en de invloed die online onderwijs – nu en in de toekomst – heeft op het onderwijs op de campus. De belangrijkste conclusie: die invloed is groot en gaat steeds sneller.
Voor iedereen
EdX is een platform voor gratis online cursussen die MOOC’s genoemd worden, Massive Open Online Courses. Via de MOOC’s heeft iedereen met een internetverbinding, waar ook ter wereld, gratis online toegang tot de kennis van de TU Delft. Deelnemers bekijken videomateriaal, lezen, maken opdrachten en discussiëren op het forum. Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen de cursus afsluiten met een certificaat van deelname. Ruim 20.000 Nederlanders hebben tot nu toe deelgenomen aan een of meer cursussen op edX.
Duizenden deelnemers
De massiviteit, met duizenden studenten in een cursus, maakt het leren in MOOC’s zo bijzonder: op de fora ontstaan discussies met deelnemers uit de hele wereld en worden enorm diverse voorbeelden uitgewisseld. In de MOOC Solar Energy van de TU Delft lieten de deelnemers elkaar bijvoorbeeld een opstelling van zonnepanelen uit hun omgeving zien, wat een schat aan informatie opleverde.
Hackathon
Tijdens het congres werd ook de winnaar van de TU Delft hackathon bekend gemaakt. Het EdX-platform is een open-source platform, waar iedereen uitbreidingen op kan maken.
De winnaars zijn TU Delft startupbedrijf Feedback Fruit. Zij hebben een uitbreiding gemaakt waardoor cursussen en content makkelijker voorzien kunnen worden van een Creative Commons-licentie.
EdX
EdX werd in 2012 opgericht door MIT. Later sloten o.a. Harvard en Berkeley zich aan en in 2013 ook de TU Delft. Een van de redenen dat de TU Delft voor edX kiest, is dat het materiaal daar met een open licentie gepubliceerd kan worden. Daardoor kunnen ook anderen het materiaal gebruiken.
Wereldwijd
Het was de eerste keer dat de leden en partners van het EdX Consortium buiten Boston bij elkaar kwamen. In totaal namen 200 mensen, van 50 instellingen in 18 landen wereldwijd (behalve Latijns America) deel aan de bijeenkomst. Anant Agarwal, de CEO van edX keek na afloop tevreden terug op wat hij omschreef als “an exciting three days of collaborative idea exchange around teaching, learning and the future of education. We are also delighted that TU Delft has just launched 10 new courses on edX for learners around the world.”
George Siemens, publicist en onderzoeker op het gebied van leren en digitale netwerken, verzorgde het slotwoord. Hij stelde: “If we will speak of MOOCs over 5 years, we don’t know. But there will be a legacy and lasting impact on the on the sector.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.