fresk.digital onderzoekt deelauto diensten: wat zijn de ‘moments that matter’?

Er stonden nooit zo veel files op de weg als in 2023. Ten opzichte van 2019, wat een recordjaar was, nam de overlast door files met bijna 7 procent toe. En dat terwijl 20 procent van de filerijders de spits zou kunnen ontwijken en dat ook kan, maar het toch niet doet. Een goede oplossing tegen het bestrijden van het verkeersprobleem kunnen alternatieve methoden van vervoer zijn. Voor de die-hard autorijders is er zelfs de deelauto, een handige dienst waar je on-demand gebruik kan maken van een auto zonder verdere verplichtingen.
Hoewel sinds de jaren 90 het aantal beschikbare deelauto’s in Nederland groeit, afgelopen jaar zelfs met 23%, blijkt dit slechts een druppel op een gloeiende plaat. Het aantal deelauto’s is namelijk slechts 0,02 % van alle autobewegingen. Mensen blijven in toenemende mate eigen auto’s, zelfs tweede auto’s, kopen in plaats van voor alternatieven zoals de deelauto te kiezen.
Dat openbaar vervoer en deelmobiliteit een interessant alternatief kunnen zijn voor de eigen auto is inmiddels geen geheim meer. Maar hoe krijgen we mensen zover om de stap te zetten? Het formuleren van het precieze antwoord is niet zomaar gedaan. Dat begint met gedegen onderzoek, wat leidt tot inzichten, wat leidt tot (digitale) oplossingen.
Digitale oplossingen spelen een sleutelrol in de gebruikerservaring van deelauto’s. Een digitale oplossing, zoals apps of boekingswebsites, kan de verbinding vormen tussen de gebruiker en de auto en kan het (frequente) gebruik stimuleren of demotiveren. Door vanuit een human centred perspectief naar de dienstverlening te kijken is het mogelijk om de behoefte van mensen en gewoonten beter te begrijpen. Wanneer alles soepel verloopt en dus een positieve en nuttige ervaring voor de gebruiker oplevert, dan staat die open voor een verbinding met het product. Maar elke storing of frustratie die tijdens het gebruik optreedt, of het nu het haperen van de app, een vieze auto, onduidelijkheid over parkeren of het niet starten van de auto is, wordt niet snel vergeven. De gebruiker is nog niet loyaal aan het merk of de dienst en aarzelt niet weg te lopen als het niet aan de verwachtingen voldoet.
Een jaar geleden is fresk.digital gestart met haar Shared Mobility Onderzoek in Nederland en België. Na de rapporten over de staat van bike sharing en moped sharing in 2023, publiceren zij nu het derde deel: The State of Shared Mobility: Car sharing in 2024.
Dit nieuwste rapport heeft als startpunt een human centred kijk op deelauto’s. In een combinatie van marktonderzoek, desk research en field research legt fresk.digital bloot waar mensen in het dagelijks leven tegenaan lopen in de keuze voor en het gebruik van deelauto’s. Het geeft pijnpunten en positieve punten weer vanuit het perspectief van echte mensen en geeft concrete handvatten voor het optimaliseren van de gebruikerservaring door de belangrijkste verbindingsmomenten tussen de bestuurder en het voertuig bloot te leggen.
De belangrijkste conclusie? Zoals met veel momenten in het leven: de eerste indruk is alles! Het volledige rapport is vanaf vandaag gratis beschikbaar op www.fresk.digital
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.