Industry Wire

Gemeentes jagen klanten bewust weg

De retail heeft te weinig aan gemeentes als samenwerkingspartner. De traditionele houding van gemeentes is nog te veel gefocust op oude retailmodellen en niet zozeer op de veranderde consument. Zo pesten ze met bijvoorbeeld hoge parkeerkosten klanten weg uit winkelstraten. En daarmee de winkels uit de steden. Als dit niet verandert, blijven consumenten weg, neemt de leegstand toe en zal de leefbaarheid uit de steden verdwijnen.

Dat concludeert bestsellerauteur en buitengewoon Hoogleraar eMarketing & Distance Cor Molenaar tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek ‘Actie! Noodplan voor de retail’ in Veghel. De hybride klant, met hybride koopgedrag vraagt om hybride winkels.

Hybride koopgedrag
Afgelopen vrijdag is het project “Veghel achter digitale stadsmuren” van start gegaan, dat anticipeert op deze ontwikkelingen. In het centrum ontstaat een innovatieve belevingswereld: fysiek, digitaal en in combinatie met een sfeervolle openbare ruimte van groen, interactieve LED-verlichting, geluid en sensoren. ‘Deze unieke aanpak moet de winkelbeleving verbeteren en de hybride klant terughalen naar het winkelgebied’, licht de Hoogleraar toe. Veghel is hiermee een voorbeeld van de binnenstad van de toekomst die inspeelt op het nieuwe, hybride koopgedrag.

Door de digitale disruptie kopen klanten ook veel meer via mobiele apparaten; onderweg, in de winkels zelf en over de gehele wereld. In het boek vertelt de bestsellerauteur hoe dit gedrag de consumptiestructuur verandert en daardoor ook de retail in Nederland. Maar hoe goed is de retail in staat winkels beter te maken en betere businessmodellen op te zetten? De aanpak hiervoor kenmerkt Molenaar daarom bewust als een noodplan voor de retail.

Wake-up call Bijenkorf
Dit was ook de wake-up call van de Bijenkorf eind augustus. Molenaar: ‘De Bijenkorf wil nog alleen doorgaan met zes winkels, waar ze kunnen investeren in technologie en inspelen op het hybride koopgedrag van de nieuwe consument.’ Dat betekent andere toepassingsmogelijkheden die door technologie mogelijk zijn; swipe schermen, sensoringsystemen en videosystemen. De Bijenkorf wil 200 miljoen meer investeren om hier op in te spelen.

4 retail actiepunten
De vier aandachtspunten die Molenaar in het boek centraal stelt als noodplan zijn:
– Integreren van technologie.
– Activeren van zintuigen.
– Consumenten opnieuw binden aan de winkelplaats.
– Samenwerking met gemeentes en leveranciers veranderen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht