Industry Wire

Geplaatst door MasterCard

De helft van Nederlandse ondernemers wil beter voorbereid zijn op cyberaanvallen

Nieuw onderzoek van Mastercard laat zien dat één op de vier ondernemers in Nederland doelwit is van oplichters.
Dezelfde hoeveelheid ondernemers is bang om hun bedrijf te moeten sluiten na een cyberaanval.
Mastercard’s European Cyber Resilience Centre (ECRC) in Waterloo in België breidt zijn rol in het beschermen van het Nederlandse en Europese digitale ecosysteem verder uit bij het vieren van eerste verjaardag.
Amsterdam, 27 mei 2025 – Nieuw onderzoek van Mastercard laat onder ruim 1.800 Europese mkb-bedrijven zien dat 25% doelwit is geweest van cybercriminelen. In Nederland is dit zelfs 28%. Met complexere vormen van digitale fraude hebben vooral mkb’s het vooral voor mkb’s een uitdaging om hun bedrijf effectief te beschermen tegen cyberaanvallen

Weinig kennis van cyberweerbaarheid bij Nederlandse mkb’s
Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers (43%) weet niet goed hoe ze zich tegen cyberaanvallen moeten beschermen. De vraag om meer kennis is groot: 52% van alle Nederlandse ondernemers geeft aan dat hun begrip van cybersecurity dringend moet worden verbeterd. Dit percentage in heel Europa is 67% staat. Meer dan een kwart van de Nederlandse mkb’s (27%) vindt dat frauderisico het grootste risico is waar ze mee te maken hebben.

Europa telt zo’n 23 miljoen mkb-bedrijven – dit staat gelijk aan 99% van het totaal aantal bedrijven – die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer driekwart van alle banen. Uit het onderzoek blijkt dat 16% van de Nederlandse ondernemers en 11% van Europese mkb’s geld heeft verloren door oplichting. In Nederland is zelfs 9% klanten kwijtgeraakt na een aanval. Ook ondernemers die zelf nog geen slachtoffer zijn geweest voelen de impact: een op de vier Nederlandse ondernemers kent een collega-ondernemer die wél is getroffen.

Angst voor fraude zorgt voor minder groei
Steeds meer ondernemers durven hun bedrijf niet uit te breiden vanwege zorgen over cybercriminaliteit. Bijna een derde (31%) van Nederland zegt terughoudend te zijn met groeien vanwege het risico op fraude, waarvan Europa hier 49% op scoort. Eén op de vier (26%) Nederlandse ondernemingen geeft zelfs aan dat een cyberaanval waarschijnlijk het einde van hun bedrijf zou betekenen.

Vooral jongere generaties maken zich zorgen: 36% van de Gen Z-ondernemers denkt dagelijks aan de dreiging van cybercriminaliteit, tegenover 27% van de Millennials en 25% van de Babyboomers. Maar liefst 61% van Gen Z ziet digitale fraudeangst als een grote drempel voor hun groeiplannen.

“Met de groei van digitale fraude is het cruciaal dat ondernemers beter worden voorgelicht en beschermd,” zegt Jan-Willem van der Schoot, Country Manager bij Mastercard Nederland. “Cyberdreiging is een grote uitdaging en zeker voor het mkb, aangezien zij essentieel zijn voor de Nederlandse economie. Bij Mastercard helpen we mkb’s met hun weerbaarheid versterken door de juiste tools en ondersteuning te bieden in een steeds digitaler landschap.”

Mastercard beidt praktische hulp voor ondernemers bij cyberdreigingen
Als antwoord op de groeiende dreiging helpt Mastercard mkb-bedrijven onder andere met ‘My Cyber Risk’ – een aangepaste versie van de RiskRecon-tool die kwetsbaarheden opspoort, prioriteert en aanpakt. Ook biedt Mastercard bescherming tegen identiteitsdiefstal via monitoring, waarschuwingen en herstelondersteuning. Het Mastercard Trust Center is een kennisplatform waar ondernemers terechtkunnen voor informatie, hulpmiddelen en samenwerkingsmogelijkheden.

Op deze manier zorgt Mastercard ervoor dat mkb’s tijd en geld besparen. Scans verlopen sneller en effectiever, het verbeterde inzicht bespaart tijd en geeft een geruster gevoel bij het zakendoen. Zo investeren samenwerkende mkb’s vooruit om grote schades te voorkomen. Schades waarvan de risico’s bij onvoldoende inzet zeer snel toenemen.

Tot slot werkt Mastercard aan schaalbare oplossingen via nieuwe samenwerkingen. Samen met CyberMonks en VikingCloud lanceerde het bedrijf een marktplaats waar bedrijven eenvoudig passende cybersecurity- en risicobeheersoplossingen kunnen vinden en implementeren.

ECRC bestaat één jaar: biedt weerbaarheid aan bedrijven
Het European Cyber Resilience Centre (ECRC) van Mastercard viert deze maand zijn éénjarig bestaan. Sinds de oprichting in mei 2024 in Waterloo, België, heeft het centrum een belangrijke rol gespeeld in het versterken van de cyberweerbaarheid in Europa, ook voor mkb’s. Waar het begon met 20 teams, telt het centrum inmiddels meer dan 30 gespecialiseerde groepen – van inlichtingenexperts en technische herstelteams tot crisisspecialisten – die samenwerken om de digitale economie te beschermen.

EINDE PERSBERICHT

Onderzoeksmethoden
Het onderzoek werd in opdracht van Mastercard uitgevoerd, met veldwerk verricht door het onafhankelijke onderzoeksbureau Opinium. Tussen 16 december 2024 en 3 januari 2025 vond een online kwantitatieve enquête plaats in 18 Europese landen.
Het onderzoek telde 1.830 deelnemers, waarvan 100 uit Nederland. De deelnemers waren oprichters van mkb-bedrijven (18 jaar en ouder), die bedrijven oprichtten met minder dan 250 medewerkers.
De volledige lijst van deelnemende landen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
Voor meer informatie, neem contact op met mastercard.nl@omnicomprgroup.com.

Over Mastercard
Mastercard drijft economieën aan en zet mensen in hun kracht in meer dan tweehonderd landen en regio’s wereldwijd. Samen met onze partners streven we naar een duurzame economie met brede welvaart voor iedereen. Met onze ondersteuning van veilige, eenvoudige en toegankelijke digitale betaaloplossingen, maken we dagelijkse transacties makkelijker voor iedereen. Onze technologie en innovaties, samenwerkingen en netwerken bieden een krachtig portfolio om mensen, bedrijven en overheden te helpen in het realiseren van hun grootste potentieel.
www.mastercard.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht