Industry Wire

Geplaatst door HU

Hogeschool Utrecht gaat samenwerken met ProtoSpace

De Faculteit Natuur & Techniek (FNT) van Hogeschool Utrecht (HU) is een samenwerking aangegaan met de Utrechtse stichting ProtoSpace. ProtoSpace heeft onder andere een werkplaats waar iedereen terecht kan om een ontwerp om te zetten naar een tastbaar product, door middel van bijvoorbeeld een 3D-printer of lasersnijder. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om de kennis en het materiaal van ProtoSpace te bundelen met die van het Institute for Engineering & Design van de HU, in het toekomstige pand aan de Padualaan op het Utrecht Science Park.

ProtoSpace is op dit moment gevestigd aan de Cartesiusweg in Utrecht, en veel studenten en onderzoekers van de HU maken nu al gebruik van haar faciliteiten. “Op het gebied van praktijkgericht onderzoek en onderwijs kan ProtoSpace veel voor de HU betekenen”, vertelt Do Blankestijn, directeur van het Institute for Engineering & Design (IED).

Claartje Aarts, directeur van ProtoSpace, beaamt dit: “ProtoSpace wil problemen oplossen vanuit de techniek, maar wel met een brede blik. Techniek en creativiteit worden bij ons gecombineerd zodat er innovaties de wereld in komen. Wij voelen dat er bij de HU veel energie en complementaire kennis zit, om mee verder te gaan en elkaar te versterken.”

Contacten met het werkveld
ProtoSpace kan bijvoorbeeld een belangrijke rol gaan spelen in de Quest-projecten (10 EC-projecten) van het IED, waarin studenten in multidisciplinaire teams een opdracht voor een externe partij vervullen. “De stichting heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven en instellingen. Die contacten met het werkveld zijn erg waardevol voor ons onderwijs en onderzoek”, aldus Blankestijn. Daarnaast is de stichting in het bezit van een aantal machines die de HU niet heeft, en kan het daarmee meer en andere bewerkingen uitvoeren.

Lab op het Utrecht Science Park
De vorm en inhoud van de samenwerking worden de komende tijd bepaald. Het uiteindelijke doel is de inhuizing van ProtoSpace in het vernieuwde gebouw aan de Padualaan 99. Daar moet een groot lab komen dat het materiaal en de kennis van ProtoSpace en het IED bundelt. Er zal daar onder andere worden gefocust op de medisch-technische kant van 3D-printen. “Dat past binnen de activiteiten van verschillende instituten van de HU én binnen dat van regionale partners. De huisvesting op het Utrecht Science Park versterkt de regionale profilering op dit gebied”, aldus Blankestijn.

Versterking Utrechtse kennisinfrastructuur
Naast dat de HU nieuwe expertise en faciliteiten binnenhaalt met deze samenwerking, worden hiermee ook expertise, faciliteiten en netwerk voor de hele regio behouden. Door de samenwerking wordt ProtoSpace namelijk minder afhankelijk van subsidies en krijgt de stichting een vaste plek in de Utrechtse kennisinfrastructuur. Claartje Aarts: “Als we innovaties vanuit het onderwijs en vanuit studenten kunnen laten groeien in samenwerking met het bedrijfsleven, dan zetten we iets neer van landelijke importantie.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht