Industry Wire

Hollandse Hoogte lanceert historische portal met vier beeldpartners

AMSTERDAM, 20141203 — Fotobureau Hollandse Hoogte lanceert een nieuwe portal met uitsluitend historische fotografie. Het project behelst een bijzondere samenwerking tussen vier Nederlandse fotoarchieven: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nederlands Fotomuseum, het Maria Austria Instituut en Spaarnestad Photo. Gezamenlijk brengen zij ruim 1,5 miljoen Nederlandse beelden uit de historie bij elkaar. Met de portal wil Hollandse Hoogte de zoektocht naar specifiek historische fotografie vereenvoudigen voor beeldprofessionals.

Daarnaast hoopt het fotobureau hen verder kennis te laten maken met het historische aanbod, door het publiceren van diverse fotoseries en beeldselecties, samengesteld door de redacteuren van de samenwerkende partijen. Wekelijks illustreren zij gezamenlijk diverse actuele onderwerpen en andere thema’s met fotografie uit eigen archief. Van 65 jaar Indonesische onafhankelijkheid tot de 85e verjaardag van Mies Bouwman. Maar ook algemenere thema’s als ‘voeding’ en ‘winter’ worden in beeld gebracht.

Verder zullen de verschillende beeldpartners de portal gebruiken om de absolute pareltjes uit hun collecties presenteren. Zo is Hollandse Hoogte recent met een reeks ‘Hollandse Meesters’ gestart, waarmee het werk van de grootste iconen uit de Nederlandse fotografie wordt uitgelicht. In sommige gevallen gaat het zelfs om beeld dat tot nog toe niet in de database van Hollandse Hoogte zat of materiaal dat überhaupt nog niet gedigitaliseerd was. Het is voor het eerst dat Hollandse Hoogte een dergelijke samenwerking tussen verschillende fotoagentschappen initieert.

Behalve het materiaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nederlands Fotomuseum, het Maria Austria Instituut en Spaarnestad Photo is ook de fotografie van acht andere nationale en internationale historische beeldaanbieders op de website ondergebracht. Tot de bronnen behoren o.a. het Duitse Süddeutsche Zeitung, het Franse Rue des Archives en het Britse Mary Evans. Het is de bedoeling dat het aantal historische bronnen binnen de portal de komende tijd verder wordt uitgebreid. In totaal gaat het om ruim 1,5 miljoen Nederlandse beelden en vele miljoenen internationale foto’s uit de historie.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van Nederlands audiovisueel erfgoed. Het unieke gebouw op het Mediapark herbergt een dagelijks groeiende collectie van ruim 850.000 uur aan radio, televisie, film en muziek. Daarnaast bezit Beeld en Geluid een collectie van ruim 2 miljoen foto’s, waarvan er ruim 1 miljoen is gedigitaliseerd. De fotocollectie beslaat de jaren ‘50 tot begin jaren 90’ en bestaat o.a. uit set-foto’s, portretten van tv-persoonlijkheden en scènefoto’s. De foto’s geven een bijzonder kijkje achter de schermen van televisie in de vorige eeuw.
www.beeldengeluid.nl

Het Maria Austria Instituut
Het Maria Austria Instituut (MAI) is opgericht in 1976 en beheert en exploiteert inmiddels meer dan 50 archieven van belangrijke (Amsterdamse) fotografen. Zoals Paul Huf, Eva Besnyö, Kees Scherer, Philip Mechanicus , Sem Presser en Jan Versnel. Ook het KLM fotohistorisch archief (vanaf 1919!) maakt onderdeel uit van de collecties. Het MAI levert afbeeldingen aan uitgevers, kranten en tijdschriften, tentoonstellingsmakers, musea, bedrijven en instanties. Van postzegelklein tot billboard groot. Het MAI is gevestigd in het Stadsarchief Amsterdam, dat tevens facilitair partner is voor het beheer en behoud van de collecties en dat voor het MAI de IT-infrastructuur verzorgt.
www.maibeeldbank.nl

Het Nederlands Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum herbergt een schatkamer van de Nederlandse fotografie. In de geklimatiseerde depots van het museum worden 150 archieven bewaard. Deze bevatten 4,5 miljoen negatieven en dia’s en ongeveer een half miljoen afdrukken. Daarnaast vele albums en documenten over het leven en werk van Nederlandse fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Piet Zwart. Het museum verzamelt ook amateurfotografie en beheert bijvoorbeeld de archieven van Katharina Eleonore Behrend en Hein Wertheimer. Dankzij de rijkdom aan onderwerpen, genres en toepassingen omvat de collectie niet alleen de geschiedenis van de Nederlandse fotografie, maar is het ook meer dan een eeuw geschiedenis van Nederland en de rest van de wereld in beelden.
www.nederlandsfotomuseum.nl

Spaarnestad Photo
Deze omvangrijke collectie van 12 miljoen foto’s, dia’s en negatieven bestaat uit beeldmateriaal dat afkomstig is van kranten, tijdschriften, uitgeverijen en fotobureaus. De kern wordt gevormd door het fotoarchief van de Haarlemse rooms-katholieke drukkerij en uitgeverij De Spaarnestad (het latere VNU, nu Sanoma). De collectie bevat tevens ruim 1.500 ingebonden delen van jaargangen van tijdschriften. De fotoarchieven die onder andere afkomstig zijn van De Geïllustreerde Pers, HP/De Tijd, Het Parool, Trouw, Elseviers Magazine, Het Leven (1906-1941) en het protestantse tijdschrift De Spiegel behoren ook tot deze collectie net als de fotoarchieven van o.a. het Nationaal Foto Persbureau, ’t Sticht, ABC Press, RBP en het ANP. Het is een internationale collectie met foto’s uit de hele wereld van 1850 tot en met 2003.
www.spaarnestadphoto.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht