IMOB/UHasselt zet nieuwe tool in om veiligheid voetgangers en fietsers beter te monitoren

Bestaande video-gebaseerde systemen voor het monitoren van de verkeersveiligheid nemen non-stop op en produceren enorme hoeveelheden gegevens. “Een groot nadeel, want enorm tijdsintensief. De verzamelde datasets moeten namelijk handmatig gescreend worden”, zegt Tim De Ceunynck (IMOB/UHasselt). Het RUBA-systeem zorgt ervoor dat de monitoring start van zodra er verkeer gedetecteerd wordt. “Er is minder opnamemateriaal, dus je hebt veel minder tijd nodig om alle data te verzamelen en evalueren.”
De tool maakt het ook mogelijk om specifieke verkeerssituaties automatisch te detecteren via zogenaamde ‘detectorvelden’. Tim De Ceunynck: “Een voorbeeld: één detectorveld registreert de kleur van het verkeerslicht, een tweede detecteert een overstekende voetganger, een derde veld een naderende auto. De combinatie van deze velden kan automatisch de gevaarlijke situatie detecteren waarbij een voetganger door het rood oversteekt terwijl er een voertuig nadert. Het activeren van een detectieveld kan heel eenvoudig via enkele kliks.”
Zware ongevallen voorspellen
IMOB en haar Europese partners zullen RUBA inzetten om de veiligheid van zwakke weggebruikers in stedelijke gebieden te bestuderen. “We gaan onderzoeken hoe we informatie van zowel gevaarlijke als ongevaarlijke verkeerssituaties kunnen gebruiken om het risico op zware ongevallen te voorspellen. We willen verkeersexperten en lokale overheden ook toelaten om zelf beter zicht te krijgen op hun specifieke problemen rond zwakke weggebruikers. Op die manier laten we hen toe om de veiligheid van voetgangers en fietsers zo doeltreffend mogelijk te verbeteren”, aldus Tim De Ceunynck.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.