Industry Wire

Geplaatst door TU Twente

LEVENS REDDEN DOOR AARDVERSCHUIVINGEN TE MONITOREN MET BIG DATA EN GEOAI

Een onderzoeksproject van de Universiteit Twente zal een nieuwe manier ontwikkelen om aardverschuivingen te herkennen en monitoren, zelfs wanneer bewolking traditionele satellietbeelden bedekt. Deze doorbraak kan waarschuwingssystemen voor aardverschuivingen flink verbeteren en daarmee levens redden over de hele wereld.

Aardverschuivingen veroorzaakt door aardbevingen, zware regenval en menselijke activiteiten bedreigen levens, infrastructuur en het milieu. Ze veroorzaken jaarlijks gemiddeld 4500 doden en 20 miljard dollar aan schade. In februari 2023 lieten aardbevingen in Turkije en Syrië zien hoe verwoestend aardverschuivingen kunnen zijn.

BIJNA REAL-TIME DETECTIE VAN AARDVERSCHUIVINGEN
De huidige methoden voor het in kaart brengen van aardverschuivingen zijn afhankelijk van wolkenvrije optische satellietbeelden. Die zijn helaas vaak schaars met name in bergachtige gebieden. In dit onderzoek wordt een op AI gebaseerde slimme trackingtechniek gebruikt om een prototype van een open landverschuivingscatalogus te ontwikkelen. De nieuwe methodologie zal het mogelijk maken om aardverschuivingen bijna in realtime te detecteren en te monitoren. Die methode kan systemen voor vroegtijdige waarschuwing activeren en daarmee gemeenschappen die gevaar lopen beschermen. Dit kan levens redden en de schade door aardverschuivingen beperken.

“Dit innovatieve onderzoeksproject heeft de potentie om het monitoren en voorspellen van aardverschuivingen aanzienlijk te verbeteren,” zegt Serkan Girgin, hoofdonderzoeker van het project. “Door een methodologie te ontwikkelen die gebruik maakt van big data verwerkingsmogelijkheden en machine learning methoden om aardverschuivingen te identificeren en te volgen, onafhankelijk van de bewolking, kunnen we waardevolle inzichten krijgen in de aardverschuivingsactiviteit wereldwijd. Bovendien zullen we, door het creëren van een up-to-date aardverschuivingsregister door het in gebruik nemen van de methodologie, risico’s kunnen beperken en levens kunnen redden.”

MEER INFORMATIE
Serkan Girgin is universitair hoofddocent aan de Department of Geo-information Processing (GIP; Faculteit ITC). Hij is ook hoofd van het Centre of Expertise in Big Geodata Science (CRIB).

De financiering voor dit onderzoeksproject, getiteld ‘Landslide Hunter: the first fully automated AI-based platform to map and monitor landslides remote’, is toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) als onderdeel van de Open Competitie – XS Ronde 4, waarbij van de 190 in aanmerking komende aanvragen slechts 28 voorstellen werden gefinancierd. Het voorstel eindigde op de 2e plaats in cluster Natuur- en Exacte Wetenschappen Groep B. Het project zal naar verwachting begin 2024 van start gaan en een jaar duren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht