Industry Wire

Geplaatst door Manifestations 2023

Manifestations 2023:👁️ Vision! 💡 Bigger Thinking: Samen Dromen voor de Toekomst

Van 21 oktober tot en met 29 oktober is Manifestations het inspirerende middelpunt van kunst, design, innovatie en technologie. Niet alleen voor tech-experts en ingewijden: iedereen is hier welkom, van jong tot oud, om kennis te komen maken met de toekomst. Manifestations is goed gevuld met jong talent, lokaal talent en prikkelende projecten. De expositie belooft weer het meest spraakmakende onderdeel van Dutch Design Week te worden. Vorig jaar werd Manifestations als nummer 1 getipt door Volkskrant en VPRO en trokken we maar liefst 35.000 bezoekers!

Manifestations opereert op het snijvlak van kunst & technologie en stelt je de vraag hoever techniek je wereld denken en handelen bepaalt.

Het thema van dit jaar is VISIE – Groter Denken, omdat deze tijd meer dan ooit vraagt om verder te denken dan individuele belangen. We leven in een tijd dat we zoveel keuzes kunnen maken. We dagen je uit om angsten opzij te zetten, afleidende prikkels te negeren en na te denken over het maken van slimmere keuzes.

Manifestations vindt plaats op Strijp-S in het Veemgebouw, 8e etage, Torenallee 100 Eindhoven en is GRATIS toegankelijk. Wij hebben een aparte ingang voor rolstoelen.

Markos Kay – aBiogenenis

Besef dat we geen geld vragen aan onze bezoekers: we hebben geen entree inkomsten, dus we vragen jullie om niet zonder onze instemming betaalde tours te organiseren bij Manifestations, dat kan je wel als je van te voren overlegt.

In een mix van art, tech & fun is Manifestations tijdens de Dutch Design Week aanwezig met een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Ook deze achtste editie is een reis naar de toekomst die langs imaginaire werkelijkheden voert. Dat vraagt om een visionaire blik die confronteert maar vooral een ontregelend avontuur vol toekomstperspectieven biedt.
Binnen het thema ‘VISIONS’ zetten meer dan vijftig veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars vanuit vier verschillende invalshoeken de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in een verrassend daglicht. Met onder meer robotica, (bio-)design, e-fashion en wearables laten ze zien hoe die wisselwerking kan bloeien of escaleren.

We hebben een creatieve geest en dosis inspiratie nodig om de verandering naar een duurzamere toekomst uit te lokken.
Viola van Alphen, creatief directeur Manifestations

Welke rol willen we technologie in ons leven laten spelen? De geselecteerde kunstwerken verbeelden verschillende toekomstscenario’s en confronteren de bezoeker met de nieuwste technologieën. Dit levert een sneak preview op van de toekomst en verkent mogelijke antwoorden op de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld.

Over Manifestations
Manifestations is hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag zijn.
Dankzij een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, is het festival een van de meest edgy evenementen tijdens Dutch Design Week, dat de bezoeker uitdaagt kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief.

Springplank voor toonaangevend talent
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Jaarlijks gaat het team van curatoren de examenexposities van alle Nederlandse kunst- en designopleidingen af op zoek naar veelbelovend talent. Dit maakt van Manifestations een belangrijke springplank voor beginnende makers, die vervolgens tijdens het festival worden opgemerkt door scouts van (internationale) festivals en musea. Veel talenten die voor het eerst exposeerden bij Manifestations, zijn uitgegroeid tot een creatief leger van gevestigde namen die de kunstwereld inmiddels hebben veroverd.

Zorg dus dat je Manifestations volgt op Facebook of Instagram voor updates, livestreams en om te dwalen in de virtuele werelden. Tip: voeg Manifestations ook toe aan je favorieten op DDW.nl.

Onderzoeken en uitdagen

Op een speelse, spectaculaire of controversiële manier onderzoekt Manifestations samen met jonge kunstenaars de (mis)matches tussen mensen en technologie. Hoe technologie kan bijdragen aan een lievere, humanere wereld.
Manifestations daagt ons uit en schotelt ons voorbeelden voor. Je vindt er onder meer: robots, e-Fashion, kinderprogramma’s.

Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd, lees verder voor vier uitgelichte projecten en houd vanaf nu de website Manifestations.nl en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.

Uitgelichte & bevestigde projecten Manifestations 2023

Jaime Arturo Verheij – EGODEATH
Een samenwerking tussen AI (kunstmatige intelligentie) en de menselijke emotionele intelligentie.

Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: KABK Den Haag.

Tibor Dieters – Pol/der (vriens)
brengt de radicale onderbuik in kaart die zich ontwikkelt in de culturele en politieke marges. Netwerkcultuur, vervreemding, kapitalisme en de opkomst van de complottheorie als collectieve mythevorming — of gedeelde ficties die zichzelf waarmaken door eindeloze herhaling.

Giek-1 – A New World – A Digital Nature
Reality Cult presenteert “A New World”, een rituele waarzeggerij door Giek_1, die zielen verkent en levenspaden onthult. Deze sjamanistische reis onthult verborgen krachten, maakt gebruik van metafysische wijsheid en bevordert heling en persoonlijke groei te midden van de huidige wereldwijde veranderingen.

In 2022 werd “A New World” geëerd met uitnodigingen voor het Van Gogh Museum Amsterdam, het Design Museum Den Bosch en Museumnacht in Museum Lakenhal Leiden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht