Industry Wire

Geplaatst door Twitter

Meer dan 7,6 miljoen Nederlandse Tweets over Covid-19, #blijfthuis meest gebruikt

Amsterdam, 16 juni 2021 – Het is bijna anderhalf jaar geleden dat we voor het eerst te maken kregen met de Covid-19. Sinds het begin van de pandemie zijn er in Nederland 7,6 miljoen Tweets verstuurd over Covid-19 met #blijfthuis en #staysafe als meest gebruikte hashtags. Al voordat de WHO Covid-19 officieel bestempelde als pandemie, zette Twitter al de eerste stappen in het beleid om correcte informatie toegankelijk te maken en misinformatie tegen te gaan. Sinds de introductie van de Covid-19 aanpak zijn er wereldwijd 11,5 miljoen accounts gerapporteerd als spam en wegens manipulatief gedrag omtrent de pandemie.

Wereldwijd wordt er hard gewerkt aan de verspreiding van de Covid-19 vaccins. Twitter is voor veel mensen het platform om te bespreken wat er gebeurt, maar ook om de nieuwste informatie over de volksgezondheid te vinden. Twitter zal blijven doorgaan met het uitbreiden en beschikbaar maken van de meest actuele en gezaghebbende informatie.

In meer dan 30 landen zijn ‘Twitter-evenementen pagina’s‘ gelanceerd die de nieuwste Tweets van een aantal gezaghebbende en betrouwbare bronnen bij de overheid, de media en het maatschappelijk middenveld in lokale talen samenbrengen omtrent Covid-19.

Ronan Costello, Senior Public Policy Manager bij Twitter EMEA: ‘Vanaf het begin van de pandemie heeft Twitter nauw samengewerkt met lokale volksgezondheid partners om betrouwbare informatie over de volksgezondheid aan de oppervlakte te brengen – deze partnerschappen gaan door terwijl de vaccin programma’s over de hele wereld worden uitgerold. Het is duidelijk dat accounthouders in Nederland het open karakter van Twitter echt hebben gebruikt om tijdens de pandemie verbonden te blijven – ook bemoedigend om te zien hoe de # hashtag is gebruikt om veilig volksgezondheid gedrag op Twitter te promoten. We blijven onze benadering van het levendige Covid-19-gesprek dat we op Twitter over de hele wereld zien, herhalen en updaten’.

Labelen misinformatie 

Het handhaven van de Twitter-regels blijft een prioriteit. Daarom worden schadelijke Tweets, en Tweets die mogelijk misleidende informatie bevatten verwijderd. Ook tegen gebruikers die het beleid herhaaldelijk overtreden worden maatregelen genomen.

Elke week levert Twitter ongeveer 300 miljoen Tweets op de Covid-19 evenementen pagina en wordt dit door meer dan 14 miljoen gebruikers bekeken. Elk van deze Tweets is een kans om mensen beter beschermd en gezond te houden terwijl ze een weg vinden door snel veranderende omstandigheden tijdens Covid-19.

Resultaten

In bijna anderhalf jaar tijd…

 • Heeft Twitter gezorgd voor de lancering en uitbreiding van de Covid-19-zoekmogelijkheden om geloofwaardige Covid-19-informatie aan het licht te brengen. De prompt is in meer dan 80 landen wereldwijd en meer dan 29 talen uitgerold.
 • Is Twitter de dienst geweest waar de WHO in gesprek is gegaan over belangrijke kwesties.
 • Is Twitter de service geweest waar onderzoekers toegang hebben gehad tot realtime gegevens over Covid-19 via de Twitter-evenementen pagina’s.
 • Heeft een verdubbeling plaatsgevonden in de automatisering van systemen die miljoenen accounts hebben gerapporteerd die zich richtten op discussies rond Covid-19 of manipulatief gedrag.
 • Is een speciale microsite gebouwd met al het werk dat Twitter het afgelopen jaar gedaan heeft.

Top 5 meest gebruikte emoji’s en hashtags

Emoji’s helpen mensen hun gevoel te onderschrijven. Ook op Twitter werden de Tweets ondersteund met emoji’s. De top 5 emoji’s van het afgelopen anderhalf jaar in Nederland waren:

 • 👇
 • 😂
 • 🤔
 • 😉
 • 🙄

Veel van de Tweets werden aangevuld met hashtags. Het is dan ook geen verrassing dat de volgende hashtags in de top 5 van meest gebruikte hashtags tijdens de pandemie staan:

 • #blijfthuis
 • #staysafe
 • #blijfgezond
 • #corona
 • #coronavirus

Welke emoji’s en hashtags heb jij het meest gebruikt tijdens de pandemie?

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht