Industry Wire

Midden-Nederland grijpt vaakst naar alternatief device bij haperend internet

Webpagina’s die traag laden, pop-up vensters en spam: voor Nederlanders zijn het de drie grootste ergernissen op internet. Internetters in het midden van het land grijpen bij het traag laden van bestanden sneller dan gebruikers in de rest van Nederland naar een ander apparaat om alsnog de pagina op te openen. Daarnaast ergeren consumenten in het hart van het land zich ook meer dan Noorder- en Zuiderlingen aan een trage internetverbinding bij streaming van muziek en films.

Dit blijkt uit onderzoek van Reggefiber in samenwerking met Multiscope onder ruim 1.000 consumenten naar de grootste ergernissen tijdens het internetten. De activiteiten waarbij een trage verbinding de meeste overlast geeft, zijn surfen op het web, gevolgd door online tv en video’s kijken en het streamen van muziek en films. De helft van de Nederlanders raakt geïrriteerd als het internet trager is dan verwacht. Bijna vier op de tien beklaagt zich erover dat daardoor niet alle taken afgerond kunnen worden die gepland stonden. Ook leidt het af van de acties waaraan op dat moment gewerkt wordt. Mannen ergeren zich dubbel zo vaak als vrouwen aan het niet behalen van de beloofde up- en downloadsnelheden. Vrouwen vinden het daarentegen weer veel hinderlijker als de internetverbinding wegvalt.

Toiletbezoek
Een ‘wachtmomentje’ wordt voor de meest uiteenlopende zaken gebruikt. Zo vindt de meerderheid het een moment om een bezoek aan het toilet te brengen, een drankje te halen of juist lui achterover te hangen. Maar ook een telefoontje plegen (10%) of het huisdier van een dikke knuffel voorzien (7%) is niet ongebruikelijk.

“Nederlanders zijn over het algemeen eensgezind over de irritaties rondom traag internet. Opvallend is wel dat respondenten in centraal Nederland sneller overschakelen op andere devices,” stelt Oscar Janssen, salesmanager bij Reggefiber. “Nederlanders gebruiken hun verbinding voor steeds meer activiteiten. Met name de opkomst van streaming video- en muziekdiensten trekt een zware wissel op de huidige online infrastructuur. Deze ontwikkelingen vragen om een verbinding met voldoende bandbreedte, nu maar zeker ook in de toekomst.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht