Industry Wire

Geplaatst door TransferWise

Misleidende bankkosten kosten Nederland € 1 miljard per jaar

Het Europese fintechbedrijf TransferWise maakt vandaag bekend dat de misleidende wisselkoersen en verborgen kosten bij geldtransacties buiten de eurozone de Nederlandse economie bijna € 1 miljard per jaar kosten.

Ook heeft het fintechbedrijf laten onderzoeken wat de verborgen kosten zijn die ABN Amro, ING, PayPal en Western Union doorberekenen bij internationale geldtransacties aan hun klanten. Financiële instellingen zijn verplicht om alle kosten kenbaar te maken volgens Europese richtlijnen PSD1 en PSD2, maar laten dit vooralsnog na. De onderzoeken zijn in opdracht van TransferWise uitgevoerd door het internationale onderzoeksbureau Consumer Intelligence.

De kosten voor het overmaken van geld buiten de eurozone zijn hoger dan consumenten beseffen, omdat de kosten verborgen zijn. Naast een standaard fee, die van bank tot bank verschilt en vaak niet eens wordt meegedeeld, worden er ook onzichtbare wisselkoersmarges berekend. Daardoor kan een kleine internationale transactie van € 250 (van Euro naar Dollar) van €2 tot al snel €22 kosten.

Consumenten krijgen de zwaarste klappen en verliezen €526,63 miljoen. De hoogste kosten, € 384,19 miljoen, komen door verborgen kosten voor transacties door consumenten die op reis geld wisselen of met hun kaart betalen, gevolgd door € 42,36 miljoen voor het sturen van geld naar familieleden in landen buiten de eurozone. Uit groot Europees consumentenonderzoek van YouGov (’17), bleek dat 93% van de Nederlanders de kostenstructuur bij internationale transacties niet begrepen. Het Europees gemiddelde ligt op 86%. In zowel PSD1 als PSD2 is opgenomen dat banken transparant moeten zijn door de werkelijke kosten en lasten van een transactie kenbaar te maken.

In de zakelijke markt wordt er € 469,71 miljoen onbewust uitgegeven wegens verborgen en misleidende kosten. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) betaalt onbewust € 360,35 miljoen te veel. Vooral de ondernemer met minder dan vijftig werknemers lijdt het meest met € 144,49 miljoen. Zakenreizen buiten de eurozone beslaan € 46,52 miljoen aan verborgen kosten voor internationale transacties. Ook lopen Nederlanders inkomen mis doordat investeringsinkomsten in het buitenland omgerekend moeten worden naar eigen valuta. Hun verborgen rekening bedraagt € 62,83 miljoen.

Met de invoering van PSD2 is de Europese Commissie er niet in geslaagd om de processen transparanter te maken, maar nu ziet TransferWise kans om met nieuwe voorstellen van de Commissie rond grensoverschrijdende betalingen wel het verschil te kunnen maken. Nederland kan namelijk een belangrijke rol spelen om ervoor te zorgen dat de banken niet opnieuw wegkomen met een gebrek aan transparantie. Het internationale geldplatform is daarom een Europese campagne gestart ‘https://knowwhatyoupay.eu/’ en roept iedereen op deze petitie te tekenen. Voor extra slagkracht is er vandaag ook een brief gestuurd aan de Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, met de vraag om de voorstellen van de Europese Commissie te steunen.

Kristo Käärmann, CEO en medeoprichter TransferWise: “Bijna 1 miljoen Nederlanders wonen in het buitenland en nog veel meer doen internationaal zaken, gaan op zakenreis en op vakantie. Hier worden ze onbewust op kosten gejaagd door financiële bureaucratie en misleidende prijzen en dat kost hen zo’n 1 miljard per jaar. We zijn een nieuwe campagne gestart ‘know what you pay’ om aandacht te vragen voor het gebrek aan transparantie, want internationale betalingen kunnen simpel en transparant zijn zonder veel te kosten, daar is TransferWise het levende bewijs van.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht