De moeilijkste vacatures om te vervullen: Financieel managers, AI-engineers en software-ontwikkelaars

Het werven van het juiste talent voor strategische functies is een grotere uitdaging geworden. Het gaat om functies bedrijfsbreed, maar met name financieel managers, AI-engineers en software-ontwikkelaars. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Remote, de wereldwijde specialist in werken op afstand. Uit het onderzoek blijkt dat de mate van flexibiliteit binnen bedrijven een bepalende factor is voor het al dan niet makkelijk vinden en behouden van medewerkers. Het rapport beschrijft dat 73% van de recruiters stelt dat ze personeel zijn kwijtgeraakt aan bedrijven die zich flexibeler opstelden.
Het onderzoek onder meer dan 4.000 HR-managers en recruitment executives onthult verder dat meer dan 4 op de 10 bedrijven met een ‘face-to-face’ werkbeleid het moeilijk vinden om kandidaten met de vereiste vaardigheden te vinden. Bovendien gelooft 98% van de respondenten dat flexibiliteit een doorslaggevend criterium wordt voor kandidaten om een aanbod te aanvaarden.
Lastig in te vullen functies
In het Recruiting Report zijn 25 belangrijke functies in 34 landen geanalyseerd. Het resultaat: acht functies springen eruit als bijzonder complex om voor te werven, met een gemiddelde moeilijkheidsscore van 6 of hoger op een schaal van 1 tot 10.
De functie van financieel manager is het moeilijkst in te vullen, met een score van 8. Daarna volgen softwareontwikkelaars (7) en AI-engineers (7), een profiel dat onlangs door LinkedIn werd genoemd als de snelst groeiende baan in de VS in 2025.
Kandidaten voor klantenadviseur, data-analist, datamanager, verkoopassistent, en recruiters zelf zijn ook lastig te vinden en behoren tot de moeilijk te werven functies, met een score van 6 op 10. Het onderzoek toont aan dat het gebrek aan goede kandidaten invloed heeft op alle kernfuncties van het bedrijf, van expertfuncties in financiën, technologie en innovatie tot frontoffice-, klantgerichte of HR-functies.
Grotere kloof tussen vraag en aanbod
De kloof tussen vraag en aanbod van vaardigheden wordt steeds groter, vooral in specialistische vakgebieden. Recruiters hebben moeite om in hun lokale pool mensen te vinden met de nodige expertise om functies op hoog niveau in te vullen. Voor 38% van de respondenten is het gebrek aan kandidaten met de juiste vaardigheden het grootste probleem, dit weegt ruim zwaarder dan een ander criterium. Daarnaast zegt 65% van de recruiters dat ze een toename zien van het aantal sollicitanten met te weinig kwalificaties.
Over het algemeen hebben de meest gezochte talenten nog steeds een sterke behoefte aan flexibiliteit en persoonlijk evenwicht. Voor recruiters vormt dit een extra uitdaging. Uit de enquête blijkt dat 41% van de bedrijven met een face-to-face werkorganisatie het moeilijk vindt om te werven, vergeleken met slechts 31% van de bedrijven die volledig op afstand werken. 84% van de ondervraagde besluitvormers constateert een toegenomen vraag van kandidaten naar flexibele werkomstandigheden. Van de bedrijven die functies op afstand aanbieden, meldt 26% een betere kwaliteit van sollicitaties en 24% een hoger acceptatiepercentage.
Voor Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote, is een ‘remote-first’-wervingsstrategie essentieel om de uitdagingen op het gebied van werving aan te gaan. “De vraag naar geschoolde mensen blijft groeien, maar kandidaten verwachten nu flexibele werkomstandigheden, met een echte balans tussen werk en privéleven. Voor bedrijven die bereid zijn om hun zoekgebied te verbreden, vertegenwoordigt de wereldwijde talentenpool een aanzienlijke bron.”
Matthews: “Er is vastgesteld dat bedrijven die face-to-face werken meer moeite hebben met het vinden van goede mensen dan bedrijven die op afstand werken. Dit bevestigt dat een remote recruiting benadering nu de beste kansen biedt om de beste mensen te vinden en aan te nemen.”
“De talentenpool uitbreiden door op afstand en internationaal te werven, betekent natuurlijk nieuwe uitdagingen voor recruiters. Bepaalde profielen, zoals AI-engineers worden echter steeds belangrijker, en zijn lokaal steeds zeldzamer te vinden. Maar dit zien we ook bij andere belangrijke functies in financiële of klantgerichte beroepen. Het aanboren van de wereldwijde pool van talent is niet langer een optie, maar een noodzaak voor moderne bedrijven”, besluit Matthews.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.