Industry Wire

Geplaatst door MWM2

MWM2 onderzoekt Rutte-II in opdracht van BNR

Een onvoldoende, die krijgt Rutte-II van de burger, zo blijkt uit onderzoek dat MWM2 deed in opdracht van BNR. Rutte-II presenteerde afgelopen dinsdag voor de vierde en laatste keer zijn plannen op Prinsjesdag. Nederland zit in de lift en het kabinet beleefde zijn gedroomde slot: de economie groeit in 2017 met 1,7 procent, het begrotingstekort slinkt en de werkloosheid blijft stabiel.

Maar, de burger is maar gematigd positief over de prestaties van het kabinet, blijkt uit onderzoek dat MWM2 deed in opdracht van BNR. De nieuwszender vroeg MWM2 de stem van de burger te vertalen en te onderbouwen met harde onderzoeksresultaten. MWM2 ontwikkelde een vragenlijst die binnen een week werd uitgezet bij een online panel dat representatief is voor Nederland. Een 5,2 is het algemene rapportcijfer dat het kabinet van de duizend respondenten die meededen aan het onderzoek kreeg. Tjerk Eilander, senior research consultant bij MWM2, gaf afgelopen dinsdag in de uitzending bij BNR een toelichting op de resultaten.

Wat betekent dit ?
Een onvoldoende als eindcijfer lijkt niet positief. De toelichtingen van de respondenten liegen er dan ook niet om: ‘Een laf kabinet. Veel woorden, weinig daden. Veel te veel bezuinigd, vooral in de zorg. Met de Rutten worden de rijken alleen rijker en de armen alleen armer.’

Toch nuanceert Eilander de resultaten: ,,als we naar het rapportcijfer kijken zien we dat meer de helft van de respondenten het kabinet een krappe voldoende geeft. Maar de mensen die een onvoldoende gaven, deelden meteen ook enen en tweeën uit. Dat trekt het gemiddelde rapportcijfer naar beneden.”
Meest opvallende conclusies

Respondenten maakten zich vooral kwaad over verkiezingsbeloftes die zijn gebroken, zegt Eilander. Met name de volgende thema’s zijn volgens de respondenten niet goed aangepakt: 1. Zorg (61 procent), 2. Pensioenen (44 procent) en 3. Immigratie en asiel (39 procent). Eilander: ,,De zorgsector bijvoorbeeld – die zou meer aandacht moeten krijgen volgens de respondenten. De zorgtaken zijn voor een deel gecentraliseerd en naar gemeentes gegaan, met de belofte van behoud van zorgkwaliteit en prijs. Dat is niet helemaal gelukt. Aan de andere kant blijkt uit de resultaten ook dat Mark Rutte het in de crisis volgens respondenten nog best goed heeft gedaan.”

Kabinetsleden langs de meetlat
Respondenten werden ook gevraagd kabinetsleden individueel te beoordelen. Daarbij valt op dat Mark Rutte even vurige fans als vijanden heeft. Enerzijds scoort hij het hoogst op de vraag wie de beste bestuurder is, anderzijds komt hij ook overtuigend als winnaar uit de bus in de categorie slechts presterend kabinetslid. ,,Hij komt over als een bekwame president, een slimme vriendelijke man”, zegt Eilander. ,,Hij houdt zijn hoofd goed koel, ook in tijden van crisis. Anderzijds vinden ze ook dat hij ‘vriendelijk glimlacht maar geen actie onderneemt’. Bijna de helft van de respondenten had overigens überhaupt geen mening over de individuele kabinetsleden.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht