Nederland bekleedt toppositie in 5G-adoptie en gebruikerservaring

Amsterdam, 8 juli 2025 – MedUX, toonaangevend bedrijf in het testen van mobiele netwerken, brengt vandaag zijn uitgebreide European Crowdsourcing Report uit. Hierin bieden zij kritieke inzichten op het gebied van 5G-kwaliteit en -ervaring in Europa. Deze oplossing wordt ingezet in meer dan honderd landen en legt inzichten van meer dan 50 miljoen gebruikers vast. Hierdoor bieden zij een realtime overzicht van de daadwerkelijke 5G-ervaring, wat voornamelijk de kloof tussen streven en realiteit blootlegt.
De Digital Decade strategie van de EU heeft een gedurfde “Gigabit voor iedereen”-visie voor 2030. Toch onthult het MedUX-rapport een significante kloof tussen dit streven en de realiteit van de ervaring van eindgebruikers in Europa. Gemiddeld genomen zijn Europeanen 48% van de tijd verbonden met 5G, wat een aanzienlijk verschil tussen theoretische dekking van de bevolking en de dagelijkse realiteit aantoont.
Nederland leidt 5G-connectiviteit in de Benelux en Europa
In tegenstelling tot andere Europese landen is Nederland een duidelijke winnaar op het gebied van 5G-kwaliteit en -ervaring. Nederlandse gebruikers zijn gemiddeld 73% van de tijd verbonden met 5G, een significante 25 procentpunten meer dan het Europese gemiddelde van 48%. Dit benadrukt de geavanceerde netwerkimplementaties en versnelde 5G-adoptie van de markt. In de Benelux ligt de 5G-connectiviteit in Luxemburg (68%) net achter op die van Nederland, terwijl de adoptiegraad in België (45%) onder het Europese gemiddelde ligt (48%). De cijfers bevestigen dat Nederland een leider binnen de EU is op het gebied van 5G-connectiviteit en –beschikbaarheid.
Ondanks de leidende positie van Nederland, wordt het grootste deel van de 5G-inzet in de Benelux gezien als ‘basis 5G’. Het verbeteren van C-Band inzet (3.4-3.7 GHz), momenteel op 36% in Luxemburg, 24% in Nederland en 21% in België, ondersteunt de regionale ambities om het potentieel voor innovatie te versnellen en de concurrentiepositie binnen Europa te verbeteren.
Een topregio voor gamen, streamen en scrollen
Nederland staat in de top vijf Europese landen voor hoogwaardige 5G-gebruikerservaringen en biedt hoge snelheden en time-to-content voor streaming, sociale media en gaming. Dit sluit aan op de leidende positie in 5G-beschikbaarheid en -connectiviteit, maar ook met sterke Quality of Service (QoS)-statistieken zoals uploadsnelheden (>22 Mbps), downloadsnelheden (>100Mbps) en latentie, jitter en packet loss.
Nederland leidt Europa ook op het gebied van lage latenties voor gamen (<45ms), vlak achter Zwitserland en Luxemburg. België staat op de negende plaats in deze categorie van het rapport. Ook staat Nederland voor op de meeste Europese landen op het gebied van 4K-videosessies en het afspelen van 4K-streams (>52%) en de laadtijd van social media (<1,4 seconden).
Bruikbare inzichten voor een beter verbonden toekomst
“Ons rapport onthult niet alleen verschillen in prestaties, ook biedt het de middelen om te begrijpen waarom en hoe de klantervaring te verbeteren,” zegt Rafael González, SVP EMEA bij MedUX. “Het biedt een eerlijk en transparant overzicht van connectiviteit in Europa, waardoor belanghebbenden netwerken kunnen evolueren en aan de toenemende verwachtingen kunnen voldoen.”
“Deze massale, realtime meting van 5G-kwaliteitservaring biedt een reality check voor de Europese markt,” voegt Luis Molina, CEO bij MedUX, toe. “Hoewel 5G in heel Europa wijdverspreid is, is echt hoogwaardige 5G niet universeel. Uit onze gegevens blijkt dat slechts een paar landen, waaronder Nederland, 5G zien opkomen als de voornaamste toegangstechnologie. Wij blijven toegewijd aan het helpen van landen om hun 5G-ervaring voor klanten te verbeteren door cruciale inzichten te bieden. Zo transformeren wij basisconnectiviteit in een impactvol middel voor maatschappelijke ontwikkeling op de lange termijn.”
Het rapport biedt waardevolle data voor meer dan twintig Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje, en identificeert gebieden die over de hele linie voor verbetering vatbaar zijn.
Over MedUX
MedUX, met hoofdkantoor in Madrid, Spanje, is actief in meer dan 25 landen. MedUX wordt vertrouwd door meer dan tachtig operatoren wereldwijd en combineert innovatieve technologie en deskundige analyses om oplossingen te leveren die de digitale kwaliteit van ervaring voor eindgebruikers verbeteren.
Methodologie
De crowdsourcing-campagne verzamelt realtime mobiele netwerkgegevens via een Software Development Kit (SDK) die is ingebed in echte mobiele applicaties die door miljoenen mensen worden gebruikt. MedUX’s wereldwijde panel van miljoenen apparaten maakt een robuust en statistisch representatief beeld mogelijk van mobiele netwerkprestaties op nationaal, regionaal en operator-specifiek niveau, waardoor een sterke granulariteit van de eindgebruikerservaring wordt vastgelegd.
De gegevens worden verzameld in een breed scala van real-world omstandigheden, waaronder stedelijke en landelijke gebieden, binnen- en buitenomgevingen en gebruikers die in beweging zijn of stilstaan. Detectie en uitsluiting van afwijkende of corrupte samples, gevolgd door het verwijderen van dubbele invoer, het identificeren en filteren van extreme waarden in zowel signaalmetriek als actieve testresultaten, die het gevolg kunnen zijn van atypische omgevings- of apparaatspecifieke afwijkingen, filteren de gegevens.
Er worden meer dan 100 KPI’s verzameld, variërend van apparaat- en verbindingsgegevens tot prestatiegegevens zoals download- en uploadsnelheden, latentie, videostreaming en VoIP-prestaties.
Voor elk geanalyseerd land zorgt MedUX ervoor dat het aantal steekproeven en gebruikers voldoet aan de statistische voorwaarden die nodig zijn om met vertrouwen te rapporteren. Specifiek worden de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI’s) berekend met een betrouwbaarheidsniveau van 95% en een maximale foutmarge van ±5%, afgeleid van de steekproefgrootte en -verdeling op nationaal niveau.
Zie het rapport voor meer details over de methodologie.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.