Industry Wire

Geplaatst door Drentse Startup

‘Als ondernemers bellen, nemen we op’

‘Als ondernemers bellen, nemen we op’

Gedeputeerde Henk Brink en Guido Rink, wethouder economie bij gemeente Emmen, zijn twee handen op één buik als het om het regionale en provinciale kennis- en innovatie ecosysteem gaat. Ze hebben elk hun eigen speelveld, maar de overlap is groot en hun neuzen staan duidelijk dezelfde kant op. ,,Ondernemers moeten weten dat wij de rode loper voor hen uitrollen.”

Waarom is Drenthe dé provincie voor startups en scale-ups?
Brink: ,,Het is hier overzichtelijk. Je kunt elkaar snel vinden en ondernemers willen elkaar vooruit helpen. Drenthe beschikt over goede kennisinstellingen en kennishubs zoals de Health Hub Roden en de IT Hub in Hoogeveen. Verder profiteren ondernemers van programma’s zoals ‘Ik Ben Drents Ondernemer’, waar ze advies kunnen inwinnen over onder andere financieren, exporteren en groeien, en kunnen ze steun krijgen vanuit bijvoorbeeld de NOM en het MKB Fonds. Daarnaast werken we nauw samen in het Noorden en kunnen startups ook terecht bij Founded in Groningen en Founded in Friesland.”

En waarom moet je als startup en scale-up in Emmen zijn?
Rink: ,,Je hebt de drie r’en: rust, reinheid en regelmaat. In Emmen hebben we nog een vierde: ruimte. Ruimte om te ondernemen, te ontwikkelen en te groeien. Daarnaast heb je hier specifieke kennis. Emmen staat aan de top qua groene chemie op het gebied van vezels, garen en polymeren. En we staan goed bekend op het gebied van High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Recentelijk is Regio Campus Emmen omgedoopt tot Greenwise Campus. NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, de Rijksuniversiteit Groningen, de provincie Drenthe en wij als gemeente zoeken samen de antwoorden op de uitdagingen van morgen. Zoals het vergroenen van de chemie, nieuwe energiebronnen voor de industrie of de toepassing van hightech materialen in de maakindustrie. Zo geven we samen richting aan een slimme en duurzame toekomst voor een vitale regio.”

Hoe zorgt de provincie Drenthe voor een optimaal ondernemersklimaat zodat meer bedrijven zoals Catawiki ontstaan?
Brink: ,,Door kenbaar te maken wat hier aan bedrijven zit en wat hier gebeurt. Niet voor niets zijn wij partner van Drentse Startup. Ondernemers moeten weten dat wij de rode loper voor hen uitrollen als ze hier willen starten of hun bedrijf willen vestigen of uitbreiden. Als ondernemers bellen, nemen we op. Het is mooi om ze een steuntje in de rug te geven.”

Gaat het snel genoeg dat startups en scale-ups zich hier vestigen?
Rink: ,,Ergens zou het sneller kunnen. Maar uiteindelijk vinden we zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid. Het belangrijkst is dat een startup uitgroeit tot een sterk bedrijf dat zowel op korte, maar ook zeker op lange termijn bijdraagt aan een vitaal Noord-Nederland.”

Waar staat het Drentse en Emmense ecosysteem internationaal om bekend?
Rink: ,,Vooral groene chemie. Dat Coca-Cola investeert in CuRe Technology, waar plastic wordt gerecycled, zegt natuurlijk veel.”
Brink: ,,En er zijn veel Drentse bedrijven die internationaal opereren. Interstage uit Meppel heeft ooit een podium gebouwd voor het Eurovisie Songfestival, we hebben een vestiging van FrieslandCampina in de provincie, GeTech uit Westerbork maakt meetmallen die de hele wereld overgaan; en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Op welke startup of scale-up bent u als bestuurder erg trots?
Brink: ,,Daar kan ik geen antwoord op geven, want ik ben trots op elk bedrijf. Waar ik veel van verwacht zijn Ferr Tech en CuRe Technology.”
Rink: ,,Ik verwacht ook veel van CuRe Technology. Maar ik ben op dit bedrijf net zo trots als op alle andere bedrijven.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht