Industry Wire

Geplaatst door Kaspersky

Onderzoek Kaspersky: Nederlanders zijn voorzichtig als het gaat om daten na pandemie

Nieuw onderzoek kijkt naar de rol van datingapps en de huidige stand van zaken op het gebied van technologie en relaties

Utrecht, 7 juli, 2021 – De coronamaatregelen worden versneld versoepeld en de algemene stemming is positief, omdat er weer meer kan en mag. Zo ook het ontmoeten van nieuwe mensen. Toch blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Kaspersky, dat consumenten zich bewust zijn van hun gezondheid en persoonlijke veiligheid tijdens het daten. Iets meer dan vier op de tien Nederlanders (44 procent) spreekt liever alleen met iemand af als diegene antistoffen heeft of is gevaccineerd. Over het algemeen zijn consumenten sinds het begin van de pandemie angstiger geworden voor persoonlijke ontmoetingen. Het aantal mensen dat geen van hun datingmatches offline ontmoet, is meer dan verdubbeld en bedraagt nu 29 procent, ten opzichte van 13 procent vóór corona.

Niet alleen zorgen over ziek worden
De pandemie heeft veel van onze dagelijkse activiteiten veranderd en daten is geen uitzondering. Gedurende de lockdown brachten mensen meer tijd door op datingapps en het aantal gebruikers groeit. Een voor de hand liggend gevolg van de pandemie is de vraag naar de vaccinatiestatus van een potentiële date. Maar een persoonlijke ontmoeting met een online match blijkt meer zorgen op te roepen dan alleen de angst om ziek te worden. Over het algemeen is 45 procent van de Nederlanders nerveus wanneer zij hun date voor de eerste keer in levenden lijve ontmoeten. 8 procent voelt zich zelfs onveilig. Om zorgen weg te nemen, wil de meerderheid van de gebruikers van datingsites en -apps (72 procent) met hun match (video)bellen voordat ze besluiten elkaar in het echt te ontmoeten.

David Jacoby, security-onderzoeker bij Kaspersky: “Met alle coronamaatregelen lijkt online dating tegenwoordig een grote rol te spelen in het leven van mensen. Maar de overgang van online naar offline vinden velen spannend. Er moet nu namelijk ook rekening worden gehouden met de gezondheid, bovenop de al eerder aanwezige risico’s van de ontmoeting met een vreemde. Om met vertrouwen te blijven genieten van on- en offline dates, is het belangrijk om na te denken over de gegevens die je deelt met je potentiële date. Als je je dan bedenkt en niet meer wilt afspreken, heb je altijd controle over de situatie.”

Birgitt Hölzel, therapeute bij de Duitse praktijk Liebling + Schatz: “De pandemie heeft de wereld op zijn kop gezet en het is een menselijke behoefte om na maanden van isolement met elkaar af te spreken. Datingapps hebben het mogelijk gemaakt om virtueel met nieuwe mensen in contact te komen tijdens de pandemie. En nu het weer mogelijk is om elkaar te ontmoeten, is het een normale reactie van datingapp-gebruikers om het veilig te spelen door alleen diegenen te ontmoeten die hun behoefte aan veiligheid en zekerheid serieus nemen. Want het gevoel dat je serieus genomen wordt, is een essentieel aspect voor het opbouwen van een succesvolle relatie.”

Houd het veilig en deel niet te veel
Om je persoonlijke gegevens in het eerste stadium van je online dates privé te houden, heeft Kaspersky een aantal tips:
• Deel geen foto’s die persoonlijke informatie prijsgeven, zoals je adres of werkgever. Gebruik in plaats daarvan foto’s van uitstapjes of bezienswaardigheden, waarop geen persoonlijke gegevens of andere personen staan.
• Gebruik de ingebouwde messenger-functie van datingplatforms en deel niet gelijk je telefoonnummer. Als je besluit over te stappen op een andere messenger-app, vergeet dan niet om deze zo in te stellen dat je gegevens privé en veilig blijven.
• Gebruik een effectieve beveiligingsoplossing die geavanceerde bescherming biedt op meerdere apparaten. Kaspersky Security Cloud kan je helpen je apps te beheren.
Online dates geslaagd en er zeker van zijn dat je eerste offline ontmoeting veilig verloopt? Daarvoor kun je de volgende tips volgen:
• Spreek de eerste paar keer altijd in het openbaar af, bijvoorbeeld in een restaurant, park of in de bioscoop.
• Geef iemand die je vertrouwt alle details van je ontmoeting: wanneer, waar en met wie.
• Spreek niet af in de buurt van waar je woont, zodat je niet tegen je wil naar huis gevolgd kan worden.
• Deel niet meteen je adres.
• Als je een ongemakkelijk gevoel hebt over een persoon, beëindig dan de date. Je bent niemand iets verplicht.
• Vertrouw op je instinct.
Het volledige onderzoek is hier te vinden.

###

Over de enquête
In juni 2021 gaf Kaspersky Sapio de opdracht om een online onderzoek uit te voeren onder meer dan 18.000 respondenten om de rol van datingapps en de huidige stand van zaken op het gebied van technologie en relaties te onderzoeken. De steekproef omvatte 2.000 respondenten uit het VK, 1.000 uit de VS, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland; en 500 uit Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, VAE, Zuid-Afrika, Turkije, Egypte, China, Japan, India, Australië, Indonesië, Brazilië, Colombia, Chili, Peru, Argentinië, Mexico en Rusland.

Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd bedrijf op het gebied van cyberbeveiliging en digitale privacy, opgericht in 1997. Kaspersky’s diepgaande informatie over bedreigingen en expertise op het gebied van beveiliging wordt voortdurend omgezet in innovatieve beveiligingsoplossingen en -diensten om bedrijven, kritieke infrastructuur, overheden en consumenten over de hele wereld te beschermen. Het uitgebreide beveiligingsportfolio van het bedrijf omvat toonaangevende endpointbescherming en een aantal gespecialiseerde beveiligingsoplossingen en -diensten om geavanceerde en zich ontwikkelende digitale bedreigingen te bestrijden. Meer dan 400 miljoen gebruikers worden beschermd door Kaspersky-technologieën en we helpen 240.000 zakelijke klanten te beschermen wat voor hen het belangrijkst is. Meer informatie is te vinden op www.kaspersky.com.

 

 

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht