Industry Wire

Geplaatst door OneThird

OneThird breidt haar kwaliteitsplatform verder uit; om meer voedselverspilling te voorkomen en kosten te besparen in de toeleveringsketen van verse groenten en fruit

ENSCHEDE, NEDERLAND, 5 FEBRUARI 2025 OneThird, een innovator in kwaliteitsmonitoring in de voedselketen, die de wereldwijde voedselverspillingscrisis van 1 biljoen euro per jaar aanpakt, kondigt vandaag uitbreiding aan van haar AI-aangedreven platform. Dit platform biedt gebruikers in de toeleveringsketen van verse groenten en fruit een innovatief digitaal kwaliteitsplatform dat arbeidskosten bespaart en voedselverspilling aanzienlijk vermindert. OneThird’s AI-aangedreven nabij-infrarood scantechnologie (NIR) ondersteunt de niet-destructieve analyse van brix– en droge-stofwaarden, visuele gebreken, houdbaarheid en rijpheid van populaire, maar fragiele fruitsoorten zoals avocado’s, blauwe bessen, aardbeien en tomaten. De technologie van OneThird bespaart tijd, is niet-destructief en biedt nieuwe objectieve inzichten voor telers, distributeurs en retailers. Zie een korte video over OneThird hier. 
Door gebruikers van het systeem te helpen bij het optimaliseren van klantenallocaties, verzendroutes, houdbaarheidsdatums en/of het laten verwerken in producten, biedt OneThird een solide oplossing voor één van de meest urgente uitdagingen ter wereld en sluit het rechtstreeks aan bij mondiale duurzaamheidsdoelen. Tot één derde van het voedsel dat jaarlijks op de markt wordt gebracht, wordt verspild, wat neerkomt op een geschatte waarde van 1 biljoen euro, en bijna de helft hiervan – 40% – is groenten en fruit. De technologie van OneThird heeft aangetoond voedselverspilling tot wel 25% te kunnen verminderen. 
OneThird implementeert haar unieke oplossing – om houdbaarheid te voorspellen – al succesvol in de versketen,” zegt Henrike Langbroek, CEO van OneThird. “Door onze technologie uit te breiden met additionele kwaliteitsparameters, pakken we een belangrijk knelpunt voor onze klanten aan. Het maakt het werk van kwaliteitsinspecteurs veel eenvoudiger en geeft sneller feedback aan commerciële teams om de juiste producten op de juiste plaats te krijgen, waardoor voedselverspilling wordt verminderd.” 
Hoe het QC-platform van OneThird werkt. 
Maak een foto van een partij door middel van de smartphone kleurencamera met de OneThird-scannerapp. De AI-algoritmes bepalen vervolgens direct meerdere visuele kwaliteitsparameters. Vervolgens biedt de niet-destructieve NIR-scannertechnologie waardevolle inzichten over de interne kwaliteit van deze producten, wat resulteert in houdbaarheidsvoorspellingen en brix– en droge-stofmetingen – zonder dat de geteste producten worden beschadigd. Kwaliteitsmedewerkers kunnen de scanners van OneThird gebruiken om de totale kwaliteit te evalueren door resultaten en trendinformatie binnen enkele seconden te ontvangen na de test. Deze cruciale informatie kan dan onmiddellijk met collega’s of zelfs klanten worden gedeeld. De data en trendinzichten stellen telers, distributeurs en retailers in staat om slimmere beslissingen te maken binnen de toeleveringsketen en tot 25% voedselverspilling te voorkomen door houdbaarheidsdatums, verzendroutes en herbestemming van overtollige producten te optimaliseren. OneThird vermindert drastisch de tijd voor deze keuringen, tot wel 50%. 
Traditionele kwaliteitskeuringen in de toeleveringsketen van groenten en fruit zijn arbeids- en tijdsintensief, grotendeels handmatig en veroorzaakt onnodige voedselverspilling. Huidige testen zijn bovendien nog steeds zeer subjectief en onnauwkeurig. Inspecteurs moeten vaak vertrouwen op visuele inspecties om gebreken en houdbaarheid te bepalen. Brix-testen, die de hoeveelheid suiker in producten meten, vereisen dat personeel handmatig sap uit bessen of fruit perst, wat foutgevoelig is en mogelijk kritieke kwaliteitsbeslissingen beïnvloedt, wat kan leiden tot afkeuring verderop in de keten – met verspilling van producten en tijd als gevolg. Droge-stoftests van avocado’s duren tot 12 uur in ovens, terwijl houdbaarheidstests zelfs dagen kunnen duren. Het nieuwe digitale kwaliteitsplatform van OneThird verandert de status quo door met behulp van AI deze parameters in real-time te leveren. 
“De industrie heeft lang vertrouwd op destructieve en subjectieve brix-testen van bessen en zeer arbeidsintensieve droge-stoftesten van avocado’s,” legt Marco Snikkers, oprichter van OneThird, uit. “Het zien van een snellere manier is vaak een ‘eye-opener‘. Toegang tot objectieve en relevante data zorgt ervoor dat telers en distributeurs erop kunnen vertrouwen dat ze de juiste kwaliteit aan hun klanten leveren, samen met aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen.” 
 Over OneThird 
OneThird heeft als missie om een wereldwijd probleem ter waarde van 1 biljoen euro per jaar aan te pakken – één derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild en dat moet minder! De technologische oplossingen van OneThird voor telers, distributeurs en supermarkten bieden nauwkeurige houdbaarheidsvoorspellingen van producten in elke fase van de toeleveringsketen – waardoor ervoor wordt gezorgd dat het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats terechtkomt. Met passie en creativiteit levert OneThird impactvolle oplossingen om voedselverspilling te verminderen, CO2-uitstoot en watergebruik geassocieerd met verspilde producten te verlagen, en aanzienlijke kostenbesparingen voor klanten te realiseren. 
  

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht