Industry Wire

Geplaatst door EPiServer

Online magazine en video’s helpen KeyMusic en Roompot Vakanties naar de top

Haarlem, 22 juni 2015 – Content is één van de belangrijkste drijfveren voor het succes van een webshop en –site. Om bedrijven te helpen met het verbeteren van hun content en commerce introduceert content management en e-commerce specialist EPiServer de Maturity Index. Daarnaast benchmarkte het bedrijf vijf Nederlandse e-commercespelers op de onderdelen van de index. Muziekinstrumentenleverancier KeyMusic kwam als winnaar uit de bus.

Het inzetten van content door e-commerce bedrijven wordt steeds belangrijker, maar toch is het voor veel bedrijven in zowel B2B als B2C een uitdaging om de juiste balans te vinden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Where content and commerce collide’ dat EPiServer samen met adviesbureau Econsultancy heeft opgezet. De vraag is hoe een evenwicht kan worden gevonden tussen conversie en informatie, content en commercie.

Maturity Index
Om bedrijven inzicht te geven in hun balans tussen content en commerce ontwikkelde EPiServer de Maturity Index. In de index worden zes aspecten onderzocht, namelijk: breedte en diepte, distributie, waarde, effectiviteit, merk en de daadwerkelijke balans. Elk onderdeel is onderverdeeld in drie subcategorieën:

Breedte en diepte: Distributie: Waarde: Effectiviteit: Merk: Balans:
Multimedia Sociaal Educatief Social shares Aantrekkelijk Prominentie
Redactionele Stijl E-mail Entertainment SEO metrics Demonstratief Integratie
Product Curatie Mobiel Planning Conversies Business doel Helderheid

Voor elk onderdeel kan een merk 12 punten halen met een totaal van 72 punten.

Benchmark
EPiServer onderzocht vijf Nederlandse webshops en beoordeelde ze op de Maturity Index. De e-commercespelers zijn geselecteerd door EPiServer, onder andere op basis van de Twinkle Top 100. De top 5 is als volgt:
1. KeyMusic (67/72)
2. Roompot Vakanties (48/72)
3. Plasma Discounter (46/72)
Coolblue (46/72)
4. Thuisbezorgd (41/72)

1. KeyMusic onderscheidt zich op vier onderdelen
Muzikanten kopen hun instrumenten vaak op basis van expert-advies. Muziekretail leent zich dan ook uitstekend voor een content gedreven strategie. KeyMusic pakt dat uitstekend op door video, fotomateriaal en redactionele content in te zetten om klanten en prospects te informeren. Ze zetten daarbij professionele muziekjournalisten in om de content te creëren. Elk kwartaal wordt zelfs een magazine opgezet waarin interviews, features en reviews zijn opgenomen. Dit levert KeyMusic 12 punten op in de categorie breedte en diepte. In de categorie distributie blijft de muziekretailer nog wat achter. Aangezien de website niet geoptimaliseerd is voor mobiel, behaalt KeyMusic in die categorie 9 punten.

2. Roompot Vakanties scoort hoog op distributie
De reisindustrie leent zich heel natuurlijk voor een contentstrategie met vaak lange koopprocessen en klanten die zich alvast willen inlezen voor hun bestemming. De belangrijkste content-uiting van Roompot Vakanties is een online magazine dat ook beschikbaar is op de iPad en als Android app. Hierdoor scoort de reisspecialist 11 punten in de categorie breedte en diepte. Op sociale media, zoals Facebook, hebben ze veel volgers, maar er wordt nog maar weinig verwezen naar converterende content. In de categorie effectiviteit blijft Roompot daarom hangen op een totaal van 7 punten. Kortom, daar valt nog veel winst te behalen.

3. Plasma Discounter creëert merkbeleving
Het leveren van ondersteunende content is nog niet besteed aan Plasma Discounter. Content is vooral gericht op producten en hoewel ze videocontent aanbieden, draait die vooral om nieuw aanbod en kortingen. In de categorie breedte en diepte behaalt Plasma Discounter daarom slechts 6 punten. Op Facebook heeft het merk wel een goed aantal volgers en nieuws waarover is geschreven komt goed naar voren in Google, wat zorgt voor 10 punten in de categorie distributie. De boodschap van het merk en het aanbod zijn helder, waardoor de retailer op de derde plaats komt.

3. Coolblue levert vooral waardevolle content
De derde plaats wordt gedeeld met Coolblue, die zich onderscheidt op het gebied van customer service. De contentstrategie richt zich vooral op video. Op het YouTubekanaal worden voornamelijk productreviews getoond, veel daarvan zijn ruim 100.000 keer bekeken. Coolblue scoort dan ook 9 punten op het onderdeel waarde. De online reseller zou er echter goed aan doen om de videocontent beter te integreren in de (mobiele) website, op de onderdelen merk en breedte en diepte scoort Coolblue daarom slechts 6 punten.

4. Thuisbezorgd.nl zorgt voor balans tussen content en commerce
Thuisbezorgd.nl heeft een rijke mix aan content, van video tot redactionele stukken en lijstjes. Dit zorgt voor een totaal van 11 punten in de categorie breedte en diepte. Hoewel het merk een sterke voetprint heeft op sociale media, wordt content echter vrij weinig gedeeld. Op de mobiele website vallen de blog en de sociale kanalen zelfs helemaal weg. De score in de categorie distributie blijft dan ook steken op 4 punten. Content is gericht op de vraag: ‘Wat zullen we vandaag gaan eten?’ Daarnaast worden vooral vouchers gedeeld om bezoekers te converteren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht