Industry Wire

Geplaatst door Philips

Pacmed, Philips Research en Diederik Kingma winnen de Nederlandse Data Science Prijzen

Den Bosch, 13 juni 2018 – Op donderdag 13 juni zijn voor de derde keer de Nederlandse Data Science Prijzen toegekend. De drie prijzen werden feestelijk uitgereikt in het JADS, Jheronimus Academy of Data Science, te Den Bosch. Pacmed ontving de Anthony Fokker Prijs voor startups. Philips won met zijn onderzoeksafdeling Philips Research de Hendrik Lorentz Prijs. Diederik Kingma ontving voor zijn proefschrift ‘Variational Inference and Deep Learning: An New Synthesis’ de Gerrit van Dijk Prijs voor de wetenschap. Organisatoren van de Nederlandse Data Science Prijzen zijn Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en Big Data Alliance (BDA).

Oxford professor Viktor Schönberger-Mayer sprak tijdens de uitreiking over ‘Datarich markets and their enemies’ in zijn keynote speech. Over dit onderwerp heeft hij, samen met twee co-auteurs, boeken geschreven met de titels Big Data en Reinventing Capitalism in the age of Big Data. Deze boeken beschrijven de opkomst van big data, het gebruik daarvan bij bedrijven zoals Google, Uber en Amazon en de veranderingen die big data teweeg brengen.

Startup Pacmed wint Anthony Fokker Prijs

Deze prijs beloont ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en op innovatieve wijze data science toepassen. Dit jaar heeft Pacmed gewonnen, een startup gespecialiseerd in de zorgsector. Het is een bedrijf dat beslissingsondersteunde tools ontwikkeld gebaseerd op de analyse van routinezorggegevens. Het combineren van machine learning met medische expertise zorgt ervoor dat op individuele niveau de beste behandeling kan worden aangeboden.

Pacmed zorgt er namelijk voor dat de uitkomsten uit de praktijk bij vergelijkbare patiënten kan worden gepresenteerd waardoor op individueel niveau beter beslist kan worden voordat de behandeling begint. Pacmed biedt deze softwareoplossing aan bij de huisarts, maar ook op de verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Door Pacmed kan de beste individuele zorg worden aangeboden en tegelijkertijd blijven de kosten minimaal. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.000 euro verbonden.

Wouter Kroese, Director van Pacmed: “ Het is een veelbelovende technologie, maar ook zeer complex. We blijven door ontwikkelen totdat we een geheel omvattend gezondheidssysteem hebben staan. Ik ben trots op mijn team dat goedbetaalde banen heeft verlaten of afgeslagen om samen met ons aan deze technologie te bouwen.”

Philips Research wint de Hendrik Lorentz Prijs

Deze prijs gaat naar organisaties binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepassen. Dit jaar gaat de prijs naar Philips Research. De onderzoeksafdeling van Philips gebruikt Artificial Intelligence om intelligente oplossingen te ontwikkelen die mensen helpen bij een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziekten, maar ook helpen de data scientists van het bedrijf bij de ontwikkeling van oplossingen die in de gezondheidszorg ingezet worden.

De producten waarmee ze hoge ogen gooien waren de SmartSleep DeepSleep Headband en OncoSignal. De SmartSleep Deepsleep Headband zorgt ervoor dat de fase van diepe slaap geboost wordt waardoor je na een kort aantal uren slaap toch het gevoel krijgt dat je langer geslapen hebt. De Headband gebruikt deep learning om diepe slaap te kunnen duiden (gebaseerd op EEG data) en kan daardoor deze fase boosten door geluidsstimulatie. OncoSignal is een machine learning systeem waarmee verschillende signaalwegen kunnen worden gedetecteerd in individuele biopten van tumoren. Het kan daardoor voorspellen welk type kanker zich zal ontwikkelen en welke remedie het beste zal werken.

“Wij geloven dat AI ongekende oplossingen biedt om de gezondheidszorg te transformeren en we zijn zeer gemotiveerd om die verandering mogelijk te maken in samenwerking met onze klinische en academische partners”, zegt Henk van Houten Chief Technology Officer & Head of Philips Research. “De grootste uitdaging ligt bij het combineren van AI en andere technologieën met de context waarin ze precies gebruikt zullen worden. Daarom zet Philips Research altijd mensen in het middelpunt van alle onderzoeken, verandering en innovatie.”

Diederik Kingma wint Gerrit van Dijk Prijs met zijn proefschrift ‘Variational Inference and Deep Learning: An New Synthesis’

Het proefschrift ‘Variational Inference and Deep Learning: An New Synthesis’ concentreert zich op een belangrijk probleem van de zogenaamde Bayesiaanse inferentie: wat is de voorwaardelijke kans op een gebeurtenis Y gegeven dat X plaatsvindt? Een typisch probleem uit de praktijk is herkennen van objecten in plaatjes. Kan een computer ook een auto herkennen zonder dat je dat aangeeft? De kern van het onderzoek gaat om het efficiënt en effectief vinden van een correcte classificatie terwijl je zo weinig mogelijk voorbeelden hebt gegeven aan de computer. Het proefschrift combineert neurale netwerken met kansverdelingen en bereikt daardoor nieuwe mogelijkheden.

De jury: “Het proefschrift van Diederik Kingma kreeg maar liefst 25.000 vermeldingen op topconferenties en in tijdschriften. Ter verduidelijking, normaal krijgt een succesvolle wetenschapper dit aantal vermeldingen pas aan het einde van zijn of haar carrière. Dat is dus al een hele prestatie op zich en daarnaast mochten wij vandaag, met veel plezier en ontzag, aan Diederik Kingma de Gerrit van Dijk prijs voor de wetenschap geven.”

Initiatiefnemers en sponsoren

De KHMW, het oudste geleerde genootschap van Nederland, is in 1752 opgericht om wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. De Big Data Alliance is een in 2015 opgericht samenwerkingsverband tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen, met als doel het ontsluiten van kennis, delen van expertise en onderzoek en het stimuleren van innovatie op datagebied. Beide organisaties zijn initiatiefnemer van de Nederlandse Data Science Prijzen. Zij worden daarbij ondersteund door de Universiteit van Amsterdam, AIMMS, Lubbers De Jong, Oracle, Elsevier en ORTEC, bedrijven met een sterke technologische achtergrond.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht