Industry Wire

Geplaatst door Wuunder

Pakketdrukte blijft uit tijdens Black Week

Weert – De week rondom Black Friday heeft weinig vertragingen in pakketbezorgingen opgeleverd. Slechts vijf procent van de pakketten was in week 47 vertraagd. Dit blijkt uit de Pakketradar: een data-analyse van verzendplatform Wuunder. Op de dag voor Black Friday waren er wel meer vertragingen waar te nemen. Vooral in het oosten van het land en in Groningen ging het op donderdag 24 november mis: daar waren gemiddeld zo’n tien procent van de pakketten vertraagd.

Vorig jaar zagen we ook dat bezorgdiensten de drukte in Black Week goed aankonden en er weinig consumenten op hun pakket moesten wachten. Toen werden 96,5 procent van de pakketjes rondom Black Friday op tijd geleverd.

Kleine vertragingen verwacht
De pakketten die op Cyber Monday besteld zijn, kunnen er wel wat langer over doen om bij de consument afgeleverd te worden. Zo wordt verwacht dat pakketten die op woensdag 30 november zijn opgehaald er gemiddeld 1,4 dag over doen om bij de consument aan te komen. Voor de rest van de week vallen de vertragingen mee en kunnen retailers meestal aan de belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ voldoen.
image

Jeroen Gehlen, co-founder van Wuunder: “Het is mooi om te zien dat de logistieke sector zo is ingericht dat we twee jaar op rij zien dat vervoerders de pakketdrukte rondom Black Friday aankunnen. In 2020 was dit beeld nog behoorlijk anders, maar toen werd de sector wellicht verrast door de pakketgekte die op Black Friday ontstond. Nu kunnen vervoerders al eerder in het jaar extra capaciteit inplannen om zo deze drukke periode door te komen. Zo kiezen sommige vervoerders ervoor om tijdens de drukte ook op zondag te bezorgen. Maar dit betekent niet dat de hele decembermaand rooskleurig zal verlopen: de capaciteit in de logistieke sector kan eind december nog onder druk komen te staan. De kerstcadeaus moeten dan nog bezorgd worden en dat stellen veel Nederlanders toch uit tot op het laatste moment. We houden de komende weken dus goed in de gaten hoe het met de pakketdrukte gaat en of de Nederlandse consument eerder actie moet ondernemen om dit jaar alles op tijd in huis te hebben voor de feestdagen.”


Over de Pakketradar, niet ter publicatie:
Pakketten worden als vertraagd beschouwd als ze niet zijn afgeleverd de volgende werkdag. Voor de Waddeneilanden rekenen sommige vervoerders een extra werkdag. Dit is niet meegenomen. Afhalingen of leveringen in een parcelshop en problemen die verband houden met de verzender of ontvanger worden niet meegerekend bij het berekenen van de vertragingen. Zowel particuliere als zakelijke zendingen zijn meegenomen in deze analyses. Levertijd is de tijd vanaf de eerste scan tot levering. Een leverduur van één dag is perfect en betekent dus geen vertragingen.

Om de data te voorspellen, is gebruik gemaakt van een tijdreeksanalyse (time series statistical modeling).

De kaarten zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende vervoerders zijn hierin meegenomen:
● GLS
● DHL Parcel
● DPD
● PostNL

De grafieken zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende services zijn hierin meegenomen:
● DHL Europlus Benelux
● DHL FOR YOU
● DHL Parcel Connect
● DPD Classic
● DPD Home
● DPD Parcelletter
● GLS Business Parcel
● GLS Euro Business Parcel
● PostNL
● PostNL Brievenbuspakket
G

Wuunder is specialist in transportmanagement services. Het online transportmanagementplatform van Wuunder helpt (online) retailers, groothandelaren en producenten met het afhandelen van orders. Het transport wordt volledig uit handen genomen, van het boeken van zendingen bij ruim 300 vervoerders tot het proactief volgen van orders en ingrijpen als er iets misgaat. Daarnaast biedt Wuunder ook verschillende oplossingen op diverse logistieke aspecten zoals het slimmer verwerken van orders en het printen van pakbonnen, verzendlabels en overdrachtslijsten richting de transporteur. Wuunder is actief in de Benelux en heeft ruim 40 medewerkers. Meer informatie: www.wearewuunder.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht