Industry Wire

Geplaatst door Ongekend Thuis

Podcast Ongekend Thuis geeft Syrische vluchtelingen in Leiden een stem

In 2015 kwamen honderdduizenden migranten vanuit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en Afrika naar Europa voor een veiliger leven. De Gemeente Leiden ontving dat jaar 300 vluchtelingen. Op 20 juni 2021, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert Leidenaar Roos Tulen de podcast ‘Ongekend Thuis’. In de podcast maken luisteraars kennis met vijf Syrische vluchtelingen die vertellen over hun reis naar Leiden in 2015 en wat thuis voor hen betekent.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat contact met vluchtelingen samen gaat met een positievere houding tegenover hen. 90 procent van de mensen die overwegend positief contact hebben gehad, vindt dat Nederland vluchtelingen moet opvangen. Het onderzoek biedt autonoom kunstenaar Roos Tulen inspiratie voor de podcast.

Roos Tulen vertelt: “Als maker wil ik een brug slaan en zijn tussen de wereld van de vluchteling en die van de Nederlandse burger. Ik was in 2015 Hoofdvrijwilliger Culturele Activiteiten in de crisis- en noodopvang in Leiden. Door het delen van verhalen, muziek en vooral veel eten, leerde ik de migranten kennen als mensen in plaats van vluchtelingen. Ik hoop met de podcast Ongekend Thuis dat meer mensen dat mogen ervaren en zich meer verbonden gaan voelen met vluchtelingen.

Over Ongekend Thuis
In de podcast ‘Ongekend Thuis’ delen Syrische vluchtelingen die in 2015 aankwamen in Leiden hun persoonlijke verhaal. In vijf afleveringen maakt de luisteraar door een bijzondere hoorbeleving kennis met Ayman Ghoujal, Katya Akkari, Abdullah Alaskar, Ola Alargha Alsabbagh en Baha Nasour. Wat betekent het om ‘thuis’ te ontvluchten, zoeken en opnieuw op te bouwen? De podcast neemt je mee in verhalen over oorlog en verlies, maar ook over verbinding en menselijkheid.

Ongekend Thuis is vanaf 20 juni 2021 te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. De podcast is gemaakt door Roos Tulen, Julia de Roo en Daniël van der Kolk in samenwerking met Het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ga voor meer informatie naar www.Ongekendthuis.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht