Industry Wire

Prins Constantijn: onderzoek naar big data hard nodig

Beleidsmakers hebben de hulp van wetenschappers hard nodig bij het fenomeen big data. Dat zei Prins Constantijn bij de opening van het Leiden Centre of Data Science, het virtuele centrum voor onderzoek naar big data van de Universiteit Leiden.
Terugkijken

Prins Constantijn opende op 4 september het nieuwe virtuele centrum LCDS door met een druk op een knop een digitale presentatie te starten. Hij heeft een band met de Leidse universiteit (hij studeerde hier rechten) én met big data: hij is kabinetschef van eurocommissaris Neelie Kroes, de commissaris voor Digitale Agenda in Brussel.

Big data: hype, angst of realiteit?

In zijn toespraak benadrukt Prins Constantijn het belang van data science: ‘Big data is op veel manieren ‘big’. Niet alleen in economisch zin, maar ook morele aspecten spelen een rol. Wie is de eigenaar van de data? Big data is nog in de incubatie-fase. Het zal volwassen worden en grote impact op onze wereld hebben. Ik hoop dat het Leiden Centre of Data Science een belangrijke rol zal spelen in deze ontwikkeling. Beleidsmakers beginnen nog maar net vat te krijgen op het fenomeen en de kansen en uitdagingen waar we voor staan. Zij hebben daarbij de hulp en ondersteuning van de wetenschap hard nodig. De oprichting van het LCDS door een toonaangevende universiteit zoals in Leiden zie ik dan ook als noodzakelijke stap.’

Big data als grondstof voor onderzoek en maatschappij

‘De nieuwe olie’. Zo noemt hoogleraar Informatica en wetenschappelijk directeur van het LIACS Joost Kok big data. Kok legt uit: ‘Data zijn in feite grondstof voor onderzoek op elk denkbaar terrein: van statistische methoden bij medisch onderzoek naar ziektes tot het analyseren van complexe datasets in de natuurkunde, de sterrenkunde en milieuvraagstukken.’ LCDS bouwt voort op onderzoek dat al plaatsvindt bij de universiteit Leiden. Onderzoek naar exoplaneten bijvoorbeeld, of de zoektocht naar het zogenaamde 1000-dollar genoom in de medische technologie. Het LCDS heeft daarbij bijzondere aandacht voor vraagstukken op het gebied van ethiek, privacy, databescherming en vredesvraagstukken. De overkoepelende thema’s de ‘fundamentals of science’ en ‘life, health & bioscience’ vormen de rode draad voor het onderzoek. Twee thema’s waarop de Universiteit Leiden een sterke internationale positie heeft.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht