RDW bestaat 65 jaar

De oude linnen kentekenbewijzen zijn inmiddels vervangen door kentekencards. Ook het rijbewijs is inmiddels een card en krijgt straks een chip. De auto neemt steeds meer taken over van de bestuurder. Auto’s zijn meer en meer uitgerust met geavanceerde motormanagementsystemen en zijn steeds beter elektronisch uitleesbaar. Dit speelt ook een steeds grotere rol in de keuringen. Er worden zelfs proeven gedaan met voertuigen zonder bestuurder. De dienstverlening van de RDW vindt tegenwoordig grotendeels plaats via het web. De ontwikkelingen gaan snel en steeds sneller. In 65 jaar RDW is veel gebeurd.
Historie
De oude Rijksdienst voor het Wegverkeer hield zich aanvankelijk alleen bezig met technische keuringen. In 1951 kwam daar de registratie van kentekens bij en ook het verstrekken van informatie hierover aan bijvoorbeeld politie. In de loop der jaren zijn er steeds meer registratie- en keuringstaken bijgekomen. Zo zijn naast auto’s inmiddels ook de brom- en snorfietsen gekentekend, even als aanhangwagens en opleggers. Tegenwoordig is de RDW een moderne en innovatieve uitvoeringsorganisatie van de overheid die zich inzet om de overheidsdienstverlening te optimaliseren. Zo maakt de RDW gebruik van open data om gegevens uit de registers beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld van parkeergegevens waardoor de afhandeling voor gemeenten efficiënter verloopt.
Ook werkt de RDW mee aan nieuwe generaties van elektronische identificatie van burgers en draagt de RDW bij aan een steeds verder gedigitaliseerde manier van dienstverlening, zoals de elektronische berichten box van de overheid voor burgers.
Keuringen
De RDW is opgericht in 1949. Aanvankelijk waren er de ‘Technische Dienst’ van de Rijksverkeersinspectie en het ‘Bureau Inschrijvingen Motorrijtuigen en Aanhangwagens’ van Rijkswaterstaat. De Technische Dienst deed de keuring en inspectie van bussen, taxi’s en stoomlocomotieven. Dat ging per provincie en elke provincie hanteerde daarbij haar eigen maatstaven. De nieuw opgerichte Rijksdienst voor het Wegverkeer, kortweg RDW, heeft alle procedures in het hele land gelijkgetrokken. Inmiddels is een groot deel van deze procedures onderdeel van internationale harmonisatie, waar RDW zelf een rol in speelt.
Registratie
Per 1 januari 1951 werd een nieuwe Wegenverkeerswet van kracht en startte het centraal afgeven van kentekens. Het registreren van kentekens werd sindsdien bij de RDW ondergebracht. Ook deze registraties werden daarvoor door elke provincie afzonderlijk verricht. In 1974 verhuisde een deel van de taken van de Rijksdienst voor het Wegverkeer naar Veendam.
Verzelfstandiging
In 1996 is de RDW verzelfstandigd tot een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Sindsdien gaat de RDW niet langer als ‘Rijksdienst voor het Wegverkeer’ door het leven, maar als RDW. Met de verzelfstandiging is er veel meer prioriteit gekomen voor efficiënte bedrijfsvoering en een betere kwaliteit van dienstverlening. De RDW is met de verzelfstandiging zelf verantwoordelijk voor deze zaken. Ook is met de verzelfstandiging een Raad van Toezicht gevormd die in opdracht van de minister toezicht uitoefent en de directie met advies bijstaat.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.