Het regent patenten voor Quby

Quby, het bedrijf dat de slimme thermostaat Toon bedacht en in 2012 met Eneco lanceerde, boekt wederom succes als uitvinder. Quby kreeg in korte tijd haar eerste, tweede én derde octrooi toegekend op de technologie die gebruikt werd in de nieuwe generatie Toon-displays en de datagedreven wetenschappelijke aanpak voor het identificeren van verbruik per apparaat, per huishouden, waarop de Verspillingschecker-dienst op Toon werd gebouwd. Deze aanpak zet kunstmatige intelligentie door gebruik van machine learning algoritmen grootschalig in, om consumenten te helpen energieverspilling tegen te gaan. Quby’s Hoofd Datawetenschapper en geregistreerde uitvinder van het Verspillingschecker patent, Dr. Stephen Galsworthy, beschrijft de waarde van deze octrooien: “Een toegekend patent betekent erkenning voor Quby, als uitvinders van innovatieve oplossingen in energieverbruiksmanagement.”
Patent op data-disaggregatie methode voor detectie van inefficiënte apparaten
Elk huishouden heeft een uniek energieverbruik, welke dankzij energieverbruiksmanagers – zoals Toon – al inzichtelijk gemaakt werden. Maar binnen een huishouden heeft elk apparaat weer een uniek verbruikspatroon. Het verbruik van één apparaat binnen een huishouden was moeilijk van het energieverbruik te ontleden, tot Quby’s datawetenschappers Dr. Kaustav Basu, Dr. Tudor Toma en Dr. Stephen Galsworthy de unieke aanpak voor de Verspillingschecker uitvonden. Het verbruikspatroon van apparaatsoorten zoals vaatwassers, wasmachines en drogers werd als herkenbare ‘vingerafdruk’ aan het zelflerende algoritme geïntroduceerd, samen met gegevens over efficiënt en inefficiënt verbruik.
Inmiddels herkent het algoritme ongeveer 681.000 apparaatcycli per dag, en vertaalt de metingen naar gepersonaliseerd advies voor de consument om energieverspilling in zijn of haar huis te voorkomen of verhelpen. Dr. Kaustav Basu legt uit: “Als datawetenschapper is het niet alleen mijn taak om duurzame energieoplossingen te onderzoeken, maar ook om ze bruikbaar te maken in de praktijk, zodat mensen in staat zijn om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.” De toepassing van kunstmatige intelligentie in de Verspillingschecker bleek de enige in zijn soort, waardoor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland er een octrooi voor toekende.
Patenten op Toon 2 hardware
Ook op technologisch gebied werden er mooie stappen gezet door lancering van een nieuwe generatie displays (in Nederland bekend als Toon 2), waar het tweede en derde patent voor werden verkregen. Het eerste hardware patent betreft de oplossing voor temperatuurverstoring, veroorzaakt door de gegenereerde hitte van de elektrische componenten in de hardware. Door het vernieuwde design, maakt Toon 2 een meer accurate temperatuurmeting, waar minder rekenkracht voor nodig is.
Het tweede patent betreft de manier waarop de nieuwe Toon display geluidsgolven kan detecteren, de ‘ultrasone bewegingsdetectie’. De display kan detecteren of er mensen in de buurt zijn en hoe dichtbij ze zich bevinden, zonder te ‘luisteren’ naar wat er in huis wordt gezegd, iets waar andere elektronische assistenten om bekend staan.
Over Quby
Quby is onderdeel van Eneco Groep en is in Nederland vooral bekend als ontwikkelaar van Toon van Eneco. Ook steunt Quby andere (energie)bedrijven in Duitsland, Spanje en België in de transitie van nutsleverancier naar dienstenbedrijf. Dit doet Quby, door datagedreven klantervaringen en diensten te leveren, die tot méér en trouwere klanten leiden. Dankzij deze aanpak beschikt Quby inmiddels over het grootste data-lake aan huishoudelijke energieverbruiksdata van Europa en gebruikt de daarmee verworven kennis en daarop ontwikkelde algoritmen vooral om bedrijven en consumenten te helpen de energietransitie te versnellen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.