Safer Internet Day bij UPC in teken van interactief theater en lessen

Amsterdam, 11 februari 2014 – UPC is dit jaar voor de zesde keer nauw betrokken bij Safer Internet Day dat vandaag plaatsvindt. Vandaag wordt in meer dan 70 landen aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. UPC maakt vanavond de première mogelijk van de theatervoorstelling LIKE ME: een voorstelling voor ouders van jongeren in de leeftijd van 11 tot 18 jaar, waarin het thema pesten en de invloed van social media daarop centraal staat.
Daarnaast geeft UPC deze week extra veel Safe & Social lessen op verschillende basisscholen om kinderen veilig te leren omgaan met social media en internet. Tevens lanceert UPC vandaag een gratis interactieve digitale les voor het voortgezet onderwijs.
Tijdens de Safer Internet Day 2014 staat het thema ‘Let´s create a better internet together’ centraal. UPC spant zich al jaren in om jongeren wegwijs te maken op het web en social media. UPC wil dat iedereen, jong en oud, veilig van internet gebruik kan maken. UPC wil graag hierover de dialoog creëren zowel op basisscholen als in het voortgezet onderwijs.
LIKE ME
UPC ondersteunt de speciale theatervoorstelling LIKE ME van theatergroep Playback. Hierin worden jongeren geconfronteerd met de emotionele gevolgen van (online) pesten. Deze voorstelling is bedoeld voor ouders van jongeren in de leeftijd van 11 tot 18 jaar. Zij krijgen door de voorstelling inzicht in de belevingswereld van hun kind en maken kennis met de strijd van jongeren om erbij te horen en de invloed van sociale media daarop. Playback snijdt met LIKE ME een actueel onderwerp aan. De aanpak van PlayBack is speciaal doordat zij zowel de jongeren als volwassenen scenes laat meespelen zodat zij zelf de impact ervaren en voelen hoe zij het verschil kunnen maken.
De première van LIKE ME wordt gehouden in Podium Mozaïek in Amsterdam en bijgewoond door Wethouder van Es van Amsterdam (Portefeuilles Werk, Inkomen en Participatie & Burgerschap en Diversiteit).
Yvonne Schers, lid van het managementteam van UPC: “We geloven in de kracht van de digitale samenleving. Al jaren gaan we in gesprek met jongeren over de mogelijkheden en de risico’s van internet en social media. In lessen op scholen en interactieve theatervoorstellingen legt UPC vooral de nadruk op plezier, vertrouwen en veiligheid. We hebben met elkaar de opdracht voortdurend stil te staan bij hoe we met elkaar omgaan. Met LIKE ME voegen we een hoofdstuk toe en bereiken we nu ook de ouders, zodat zij met hun kinderen de dialoog aan kunnen gaan over de online wereld.”
UPC en veilig internetgebruik
UPC heeft de afgelopen jaren diverse gratis middelen ontwikkeld om veilig internetgebruik te bevorderen (www.upc.nl/mediawijsheid):
- – Safe & Social lessen – medewerkers van UPC geven les op basisscholen over social media en internet.
Jouw Digitale Wereld – Safe & Social: een interactieve les voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs die gesprekken in de klas bevordert over hoe je met elkaar online om kunt en wilt gaan. - – Lespakket ‘Mediawijsheid’ – 6 interactieve lessen voor het whiteboard in de klas die kinderen bekend maken met de verschillende aspecten van digitale media. Het lespakket is gratis beschikbaar via de site van Klassetv.
- – The Web We Want – Dit educatieve handboek is ontwikkeld voor en met jongeren (13-16 jaar) om met elkaar, opvoeders en leerkrachten het gesprek aan te gaan over onder andere het gebruik van online media en privacy.
- – Met wie praten uw kinderen online – Informatie gericht op het versterken van de digitale ouderlijke vaardigheden om kinderen zo goed moeilijk online te beschermen.
- – Boekje ‘Sociale Media!?’ – Ontwikkeld met Digivaardig&Digibewust en Ouders online, over de mogelijkheden en valkuilen van sociale media. Het is voor iedereen te downloaden en helpt ouders om kinderen op een luchtige manier wegwijs te maken in social media als Twitter en Facebook.
- – Meldknop.nl – Mede ondersteund door UPC. Op deze website kunnen jongeren tussen 11 en 16 jaar informatie, hulp en advies vinden wanneer ze iets vervelends meemaken op internet.
- – ‘Spelend leren Online’ – Internet-werkboek voor 4- tot 8- jarigen.
- – Gezinspakket e-safety – Gericht op kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.