Science is here: de nieuwe TU/e podcastserie is gearriveerd!

In de afleveringen bespreken onderzoekers van de TU/e hun nieuwste onderzoek en papers en hoe hun werk onze toekomstige samenleving zou kunnen vormgeven.
De TU/e heeft een nieuwe Engelstalige podcastreeks gelanceerd, getiteld ‘Science is Here’. De podcast bestaat uit discussies -onder leiding van wetenschapscommunicatiefunctionaris Barry Fitzgerald- met onderzoekers van de TU/e over hun nieuwste onderzoek en de manier waarop hun werk zou kunnen bijdragen aan de aanpak van een aantal kritische kwesties waarmee onze samenleving te maken heeft. De eerste vier afleveringen zijn nu online en kun je downloaden bij je favoriete podcastaanbieder.
Podcasts zijn een krachtig instrument als het gaat om het bespreken van de laatste wetenschappelijke bevindingen of inspanningen en het communiceren naar een groot publiek. Tot nu toe heeft de TU/e twee podcastreeksen – de Nederlandstalige Sound of Science en Researching in Times of Covid-19, de podcastreeks die kijkt naar het effect van Covid-19 op het campusleven.
Nu lanceert de TU/e een nieuwe podcastreeks Science is here, waarin gastheer Barry Fitzgerald met onderzoekers van de TU/e praat over hun werk, hun laatste publicaties en hoe hun werk de maatschappij ten goede zou kunnen veranderen. Enkele van de onderwerpen die in de afleveringen aan bod komen zijn de energietransitie, het internet der dingen, de vooruitgang in computertechnologie, robotica, gezondheidszorg en nog veel meer.
De eerste afleveringen voor Science is here zijn al online beschikbaar. Nieuwe afleveringen volgen in de nabije toekomst. Zorg ervoor dat je je abonneert op de podcastreeks, zodat je geen nieuwe afleveringen mist!
Hier is een samenvatting van de eerste vier afleveringen van Science is here.
SCIENCE IS HERE #1: Licht met Elham Fadaly en Adriana Creatore
Licht is alomtegenwoordig in onze wereld. We zien dankzij het licht, en licht helpt planten groeien. Maar licht is ook cruciaal in technologieën die verband houden met energie, communicatie en computers.
In de eerste aflevering van Science is Here praten TU/e onderzoekers Elham Fadaly en Adriana Creatore over hun werk op het gebied van licht. Ze bespreken hoe ze op licht gebaseerde materialen ontwikkelen voor toekomstige computertechnologieën en duurzame energiesystemen.
SCIENCE IS HERE #2: Energietransitie met Anna Wieczorek en Rene Janssen
We zitten midden in de energietransitie, een tijdperk dat cruciaal zal blijken voor de samenleving. Een succesvolle transitie zal afhangen van meerdere factoren, zoals de ontwikkeling van nieuwe materialen voor zonnecellen en de grootschalige inzet van zonneceltechnologieën in maatschappelijke initiatieven.
In de tweede aflevering spreken de TU/e onderzoekers Anna Wieczorek en Rene Janssen over respectievelijk energie-initiatieven vanuit de samenleving en de ontwikkeling van geavanceerde materialen voor zonneceltechnologieën.
SCIENCE IS HERE #3: Biobrandstoffen en Mobiliteit met Floor Alkemade en Michael Boot
De wereld is verslaafd aan fossiele brandstoffen, waarvan er veel worden gebruikt in onze mobiliteitsinfrastructuur. Gelukkig wordt er actie ondernomen om deze verslaving aan te pakken, door het gebruik van alternatieve brandstoffen in mobiliteitssystemen.
In aflevering drie vertelt Floor Alkemade over locatiespecifieke mechanismen en hoe deze leiden tot succesvolle innovaties voor duurzaamheid in mobiliteit, terwijl Michael Boot praat over de productie van biobrandstoffen uit houtachtige biomassa en het spin-off bedrijf Vertoro.
SCIENCE IS HERE #4: Internet of Things met Mathias Funk
Apparaten die zijn aangesloten op het internet der dingen maken deel uit van ons dagelijks leven. We creëren enorme hoeveelheden gegevens met behulp van deze apparaten, en gebruiken deze apparaten op grote schaal in onze huizen.
In aflevering vier praat Mathias Funk met Barry Fitzgerald over het internet der dingen, het intranet der dingen, en hoe we de ecologie der dingen in onze huizen creëren en ontwikkelen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.