Industry Wire

‘Stop serious game niet vol afleiding’

Serious games in het onderwijs zijn populair. Ze worden steeds vaker ingezet voor de ontwikkeling van probleemoplossend vermogen, woordenschat, en sociaal-emotionele vaardigheden. De effectiviteit is echter nog nauwelijks onderzocht. Met een studie naar serious gaming in de kleuterleeftijd maken onderzoekers van de Radboud Universiteit een begin.

Meer dan honderd kinderen werden geobserveerd terwijl zij twee keer achter elkaar dezelfde serious game speelden. Dit spelgedrag werd gerelateerd aan hun executieve functies op twee niveaus: op hun aandachtsprocessen en op hun taakgerelateerde gedrag.

Voor de eerste keer uitspelen van het spel bleek vooral aandacht van belang. Kinderen die goed hun aandacht bij de taak kunnen houden kunnen zelfstandig spelstrategieën formuleren en de game effectiever uitspelen. Bij herhaling, wanneer de game al meer bekend was, droegen de executieve functies eraan bij het taakgedrag doelgerichter te houden. Kinderen met hogere executieve functies toonden minder afgeleide acties en konden langer gefocust met de game blijven werken.

Dit is van belang, zegt Eva van Sande, omdat juist het herhalen belangrijk is om leerwinst te halen. Zij observeerde dan kinderen met lagere executieve functies, die minder taakgericht zijn en zich minder kunnen concentreren, sneller worden afgeleid door de vele technische snufjes die de designers in de spellen bouwen.
Het mag wel wat eenvoudiger, adviseren onderzoekers van Radboud Universiteit, zonder dat het spelplezier daarmee bedorven wordt. ‘Het spel moet blijven vernieuwen en uitdagen in de spelelementen die wel noodzakelijk zijn voor het verloop van het spel – en dus het leren – om zo de motivatie en betrokkenheid te blijven stimuleren,’zegt Van de Sande. Ze hoopt in de loop van 2015 te promoveren op een onderzoek naar het stimuleren van de leervaardigheden in de onderbouw van de basisschool.

Het artikel van Eva van de Sande, Eliane Segers, & Ludo Verhoeven verschijnt in de maart-editie van het internationale wetenschappelijke tijdschrift Computers en Education en is t/m 17 februari toegankelijk via deze link: http://authors.elsevier.com/a/1QHWC1Hucczkr~

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht