Industry Wire

Geplaatst door Jet-Stream

Streaming bedrijven ontduiken massaal de Europese privacyrichtlijnen

Amsterdam 11 september 2019 – Streaming bedrijven ontduiken massaal de Europese privacyrichtlijnen. Gegevens wordt op buitenlandse servers – bij derde partijen opgeslagen – en dat is in strijd met de Europese privacyrichtlijnen. 

Het Nederlandse Jet-Stream (www.jet-stream.com) lanceert deze week op de International Broadcast Convention in Amsterdam de Privacy Player. Deze videospeler volgt in tegenstelling tot bestaande spelers niet het kijkgedrag van streaming video gebruikers en biedt tevens betrouwbaarder analyses. De videospeler wordt gratis aangeboden, mede om het verdienmodel van privacy-schendende leveranciers uit te dagen. Alle klanten van Jet-Stream zijn inmiddels overgeschakeld op de Privacy Player.

Alle klanten van Jet-Stream zijn overgestapt op de privacy player

Jet-Stream werkt voor honderden professionele omroepen, uitgeverijen, sportclubs en zakelijke klanten in Europa. Voorheen licenseerde Jet-Stream videospelers van andere leveranciers voor haar klanten. Alle klanten van Jet-Stream die gebruik maakten van deze videospelers zijn inmiddels overgestapt op de nieuwe Privacy Player.

“Een overstap is een logische keuze, want de nieuwe videospeler biedt dezelfde professionele features, beschermt de privacy van de kijkers, biedt betere analytics en bespaart onze klanten tot wel 50% van hun totale operationele streaming kosten”, aldus Stef van der Ziel, oprichter van Jet-Stream; “Klanten hoefden niets te doen voor de migratie. Meerdere klanten die nu een videoplatform van een derde partij gebruiken overwegen ook de overstap.”

Privacy schandalen

“Toen we in 1994 begonnen met streamen, wilden we aan een internet bouwen waar mensen vrij met elkaar konden communiceren en kennis konden delen, via video”, vervolgt Van der Ziel, oprichter van het bedrijf. “Maar als je 25 jaar later kijkt naar wat het internet is geworden, dan is het een web van trackers geworden, waar je permanent wordt gevolgd en je niet weet waar je gegevens worden bewaard en wie er wat mee doet. Er zijn veel schandalen geweest rond het lekken en delen van gegevens. Het was hoog tijd om daar wat aan te doen.”

Kijkgedrag volgen

Aanbieders van televisie, radio en films willen graag weten hoe populair hun materiaal is. Om dit te kunnen meten, stoppen leveranciers van videospelers zogeheten trackers in hun software. Deze gegevens worden echter vaak op buitenlandse servers bij derde partijen opgeslagen en dat is in strijd met de Europese privacyrichtlijnen. De videospeler van Jet-Stream bezit geen trackers, wordt op Nederlandse servers gehost en kan hierdoor geen gegevens lekken naar derden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht