Industry Wire

Geplaatst door Radboud Universiteit

Tamar Sharon benoemd tot hoogleraar Filosofie, digitalisering en samenleving

Tamar Sharon is met ingang van 1 augustus 2021 benoemd tot hoogleraar Filosofie, digitalisering en samenleving aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Zij onderzoekt hoe publieke waarden en normen gedestabiliseerd worden door de toenemende digitalisering van de samenleving en hoe deze het beste beschermd kunnen worden.

‘We hebben de neiging om technologieën te zien als neutrale hulpmiddelen die we kunnen gebruiken om vooraf gedefinieerde functies te vervullen’, legt Sharon uit. ‘Maar ze zijn veel meer dan dat. Terwijl we ze gebruiken, veranderen ze onze wereld op manieren die we niet kunnen voorzien. Mijn onderzoek richt zich op hoe digitale technologieën dit doen door de fundamentele waarden te verstoren die ten grondslag liggen en betekenis geven aan onze sociale relaties, instituties en politieke structuren. Bijvoorbeeld hoe het gebruik van mobiele apps voor digitale zelfmonitoring “surveillance” normaliseert en de verantwoordelijkheid voor de gezondheid verschuift naar burgers. Hoe de focus op individuen in de gepersonaliseerde geneeskunde de solidariteit beïnvloedt. Of hoe kunstmatige intelligentie en voorspellende analytics leiden tot nieuwe vormen van differentiatie die systemen gebaseerd op gelijkheid en eerlijkheid dreigen te ondermijnen.’

Om deze vragen te beantwoorden, brengt Sharon methoden en conceptuele kaders uit verschillende disciplines samen, waaronder filosofie, ethiek, wetenschaps- en technologiestudies en kritische datastudies.

Over Tamar Sharon

Sharon (New York, 1975) behaalde in 2000 een BA in Politieke Wetenschappen en Geschiedenis aan de Universiteit van Jussieu in Parijs en aan de Universiteit van Tel Aviv. Daarna behaalde ze in 2001 een MA in Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Tel Aviv, en een tweede MA in Hermeneutiek en Cultuur aan de Bar Ilan Universiteit in 2007. In 2011 voltooide ze haar proefschrift, getiteld: Towards a critical posthumanism: a non-humanist assessment of emerging biotechnologies. Haar proefschrift richtte zich op de ethiek van het ‘posthumanisme’, en hoe verbeteringstechnologieën zoals genetische modificatie, voortplantingstechnologieën en cognitieve verbeteringen invloed hebben op wat het betekent om gezond te zijn en wat als natuurlijk wordt beschouwd.

Eerder bekleedde ze functies bij de afdeling Filosofie en een onderzoeksgroep op het gebied van wetenschap en technologie aan de Universiteit Maastricht. Sharon kwam in 2018 naar de Radboud Universiteit om iHub, het interdisciplinair onderzoekscentrum op het gebied van digitalisering en samenleving, mee op te zetten. Sharon is tevens voorzitter van de afdeling Ethiek en Politieke Filosofie aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religie van de Radboud Universiteit.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht