Terugblik: Week van Inspiratie groot succes

In de week van 24 tot 28 november vond op de Universiteit Twente de eerste Week van Inspiratie plaats. Deze week stond in het teken van het inspireren van studenten en medewerkers van de Universiteit Twente, maar ook andere geïnteresseerden waren van harte welkom. Met de week wil de universiteit haar excellentieprogramma’s profileren en het inspirerende karakter binnen deze programma’s uitdragen. Met bijna 1.400 unieke bezoekers werd deze eerste editie van de Week van Inspiratie een groot succes.
Verschillende lunchlezingen
Gedurende de hele week vonden er verschillende lunchlezingen en avondlezingen plaats. Maandag werd de week geopend door Ed Brinksma, Rector Magnificus van de Universiteit Twente, gevolgd door Honours Dean Miko Elwenspoek. Ionica Smeets sloot de eerste lunchlezing af met een voordracht over hoe wetenschappers hun onderzoek het beste kunnen overbrengen naar het brede publiek. Daarbij gebruikte ze veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Maandagavond was het de beurt aan Gerhard Schwehm, Rosetta-missieleider vanaf 1985 tot begin 2014. Gerhard Schwehm gaf een interessante lezing over de doelen, successen en problemen van deze missie. De uitdaging om een lander zo groot als een auto op een komeet met de afmetingen van een klein dorpje 490,000,000 kilometer bij ons vandaan te laten landen is gigantisch.
Presentatie honoursstudenten en lezingen ‘bijna-dood ervaringen’
Dinsdag kwamen drie honoursstudenten aan het woord. Zij vertelden hoe het volgen van een honoursprogramma hun leven heeft beïnvloed. Dit werd ’s middags opgevolgd met een informatiemarkt waar alle excellentieprogramma’s vertegenwoordigd waren. De dinsdagavond werd gevuld met twee interessante lezingen van Pim van Lommel en Michel van Putten over bijna-dood ervaringen. Pim van Lommel benadrukte het bestaan van het fenomeen waar Michel van Putten focuste op het huidige neurofysiologische model en dat er tot nu toe geen oorzaak van is gevonden. Machteld Blickman complementeerde de avond door haar persoonlijke verhaal van haar bijna dood ervaring te vertellen: hoe zij het heeft ervaren en hoe het haar leven heeft veranderd. Dit alles leidde tot een indrukwekkende discussie tussen zowel de sprekers als het publiek.
Lezingen en workshop ‘Teaching excellent students’
Woensdag genoten ruim 700 mensen in de lunchpauze van een lezing van Dick Swaab over hoe het menselijk brein kunst interpreteert. De lezing werd daarnaast ook via een livestream door zeven middelbare scholen gevolgd. Het college van Swaab past goed in de NLT-module ‘Hersenen’ (schoolvak) die op dit moment draait bij deze scholen. ’s Middags volgde een workshop ‘Teaching excellent students’ waarin de rol van de docent zowel uit student- als docentperspectief werd bediscussieerd. Daarnaast gaf Marcel Veenman, cognitief psycholoog, een lezing over de samenhang tussen hoogbegaafdheid en de kennis om eigen handelen en denken te sturen. Frans van der Helm, professor biorobotica, en Cyano Aydin, filosoof, verzorgden de avondlezing waarbij de bionische mens centraal stond. Frans van der Helm legde de nadruk op hoever we zijn en kunnen gaan. Cyano Aydin belichtte de ethische kant van het verhaal, door de in te gaan op hoever we zouden willen gaan.
Lunchlezing MarsOne en cultureel avondprogramma
Bas Lansdorp, medeoprichter van MarsOne, verzorgde de lunchlezing van de donderdag. Hij vertelde vol ambitie over zijn plannen om in 2025 mensen op Mars te laten wonen. Dit inspirerende verhaal leidde tot veel vragen uit het publiek. De donderdagavond stonden er culturele activiteiten op het programma. Cabaretier en tevens winnaar van het Leids Cabaret Festival, Tim Fransen, opende de avond en werd opgevolgd door SHOT, het Studenten Harmonie Orkest Twente. Tevens was er de mogelijkheid voor bezoekers om de film ‘A beautiful mind’ te bekijken.
Human Document Project
De gehele donderdag en vrijdagochtend vond er als onderdeel van de Week van Inspiratie ook een symposium plaats met als thema het Human Document Project. Een internationaal symposium bestaande uit lezingen en discussies over hoe de cultuur en kennis van de mens bewaard kan worden voor de vele generaties die nog volgen. Tot slot vond er gedurende de gehele week een expositie plaats. Studenten genomineerd door hun opleidingsdirecteuren kregen de mogelijkheid om hun excellent uitgevoerde projecten tentoon te stellen. Deze expositie stond in het teken van het inspireren en het aanzetten tot nadenken van studenten en docenten aan de Universiteit Twente om buiten gebaande paden te treden.
De Week van Inspiratie werd afgesloten met de Dies Natalis, de 53e verjaardag van de UT.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.