TU Delft bouwt met duurzaamheid en big data aan intelligente steden

Onze wereld verstedelijkt ongelooflijk snel. Hoe houden we toekomstige megasteden veilig, duurzaam en tegelijkertijd prettig om in te wonen? Welke rol speelt big data hierin en hoe kunnen we onze steden aanpassen? Kunnen de ingenieurs van morgen een slimme stad bouwen? Deze onderwerpen staan centraal tijdens een seminar en academische plechtigheid met als thema Intelligent Cities waarmee de TU Delft op vrijdag 9 januari haar 173ste verjaardag viert.
Duurzaamheid en big data
Tijdens het seminar komt verschillend onderzoek van de TU Delft op het gebied van duurzaamheid en big data aan bod: Duurzame oplossingen voor energie en aanpassingen van steden als we van fossiele energie over gaan op hernieuwbare energievormen en als we een prettig stedelijk klimaat en de zon als uitgangspunt voor de stad nemen. Daarnaast richt het onderzoek aan de TU Delft zich op de mogelijkheden van technologie voor het vergaren en interpreteren van data. Hoe kunnen steden, bedrijven en mensen leren omgaan met big data?
Anthony Townsend over Smart Cities
Anthony Townsend, senior research scientist aan de New York University en schrijver van het boek ‘Smart Cities: Big Data, Civic Hackers, and the Quest for a New Utopia’ spreekt tijdens het ochtendseminar over de grote ideeën van ‘the smart city movement’. Hij belicht zowel de negatieve als de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren en wat principes van smart cities betekenen voor de stedelijke ontwikkeling. Tijdens de academische plechtigheid in de middag ontvangt hij een eredoctoraat van de TU Delft en zal hij in zijn presentatie de vraag stellen: kunnen ingenieurs slimme steden die niemand uitsluiten, inclusieve steden, bouwen?
From Smart Cities to Intelligent Cities. Moving Forward
‘s Middags plaatst prof. dr. ir. Arjan van Timmeren, Environmental Technology & Design in zijn diesrede ‘From Smart Cities to Intelligent Cities. Moving Forward’ de ontwikkeling van slimme steden in een breder perspectief. Hierbij houdt hij de huidige wijze waarop projecten en initiatieven in de wereld worden uitgevoerd kritisch tegen het licht (techno-fix denken, top-down controle, privacy issues en een te grote rol voor multinationals). Hij verlegt het vizier naar intelligente steden met ‘intelligente’ gebruikers. Hierbij gaat hij vooral in op een andere omgang met alomtegenwoordige (ubikquitous) data en een veranderende rol voor zelforganisatie in de stad en het beheer van deze data. Uiteindelijk leidt dit tot anders georganiseerde oplossingen aangeduid met verlichte steden (Illuminated Cities).
Uitreiking boek
Na afloop van de academische plechtigheid ontvangen de aanwezigen het boek ‘Ubikquity & the Illuminative City. From Smart to Intelligent Urban Environments’ dat
prof. dr. ir. Arjan van Timmeren samen met Laurence Henriquez en Alexandra Reynolds heeft samengesteld.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.