Industry Wire

Geplaatst door HvA

Vrouwen HBO-ICT leren jonge meisjes programmeren

Op zaterdag 5 oktober organiseerde de opleiding HBO-ICT van de Hogeschool van Amsterdam een programmeerevenement (Digivita) speciaal voor meisjes tussen de 8 en 13 jaar. Vrouwelijke studenten en docenten verzorgden workshops waarin de meisjes hun eerste robot programmeerden of een kunstwerk konden maken in programmeertaal Phyton. In totaal hebben 41 meisjes deelgenomen aan Digivita. Werken aan een nieuwe generatie vrouwelijke ICT’ers dus.

Studenten en docenten van HBO-ICT leren jonge meisjes programmeren
Het evenement vond plaats tijdens Code Week EU, een initiatief om jongeren kennis te laten maken met ICT, en werd georganiseerd door ICT-docente Claar van der Does, HBO-ICT alumna Lisa van der Plas en het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO). Minder dan 10% van de Nederlandse meisjes kiest voor een technische studie en van de ICT-professionals was in 2018 slechts 16% vrouw. “Meer vrouwen in ICT interesseren zou een oplossing kunnen zijn voor het grote tekort aan ICT-professionals,” aldus van der Does.

Programmeerlessen op de basisschool
Van der Does pleit sowieso voor programmeerlessen in het basisonderwijs. “Nu moeten meisjes kiezen voor het vak informatica terwijl ze nog nooit geprogrammeerd hebben; een onmogelijke keuze.” HBO-ICT wil in de toekomst structureel programmeer events voor jonge meiden organiseren. Deze eerste editie vond plaats op 5 oktober van 10:00-15:00 in de HvA Studio.

Inclusieve ICT-werkveld
Ook HBO-ICT wordt geconfronteerd met een lage instroom van meisjes en vraagt zich af hoe de opleiding dat kan veranderen. Interim opleidingsmanager Irene Sparreboom: “Als opleiding zijn we verantwoordelijk om het ICT-werkveld inclusief te maken. Een inclusief ICT-werkveld draagt bij aan inclusieve ICT-oplossingen. Dat betekent dat je soms extra je best moet doen. In dit geval een programmeer-event organiseren speciaal voor meisjes”.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht