Deel dit artikel
-

MKB en Internet komt met lokale startpagina’s

De stichting MKB en Internet lanceert voor elke Nederlandse plaats een startpagina met door bewoners geschreven lokaal nieuws, een overzicht van websites met een mkbOK-keurmerk en een zoekmachine.

De eerste versie van de website www.mkbOK.nl met daaronder bijna 4900 lokale sites gaat in de kerstvakantie online. De stichting wil met de website consumenten een overzicht geven van veilige en betrouwbare websites. Ook wil de stichting zakendoen met MKB-bedrijven stimuleren.

Tot nu toe hebben iets meer dan 250 bedrijven een mkbOK-keurmerk. Dat is nog een laag aantal in verhouding tot het grote aantal lokale sites, geeft voorzitter Ton van Houten van MKB en Internet toe. “We streven ernaar om dit jaar flink door te groeien. Dat aantal wordt dus een stuk hoger.” Het liefst zou hij ook bedrijven die in het bezit zijn van één van de andere internetkeurmerken, Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Qshops en checkwebwinkel op de site vermelden. Van Houten heeft al wel met Thuiswinkel.org gesproken over samenwerking. “Zij hebben geen interesse.”

Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org bevestigt dat zijn organisatie vooralsnog niet geïnteresseerd is in samenwerking. Jongen: “Zij gaan lokale portals openen, daar heb ik met ze over gesproken. Voor ons zijn die portals niet zo interessant omdat onze leden niet gebonden zijn aan een stad of regio.” Als voorbeeld noemt hij Bol.com, een bedrijf dat zich richt op heel Nederland.
Het mkbOK-keurmerk en Thuiswinkel Waarborg kunnen goed naast elkaar bestaan, vindt Jongen. “Een verschil is dat de stichting MKB en Internet zich zowel richt op bedrijven die zakendoen met andere bedrijven (business to business) als op bedrijven die leveren aan consumenten (business to consumer). Dat kan vooral voor consumenten onduidelijkheden opleveren, bijvoorbeeld als een bedrijf bij de prijzen de BTW niet vermeldt.”

De stichting MKB en internet introduceerde in september het mkbOK-keurmerk. Het keurmerk is vooral bedoeld om bezoekers van websites te laten zien met wie ze zaken doen. Dat betekent dat de internetter moet kunnen zien welk bedrijf verantwoordelijk is voor een site. De stichting richt zich op MKB-bedrijven die actief zijn op internet. MKB en Internet werkt niet samen met MKB-Nederland, de officiele belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf. Voorzitter van Houten: “Wij zoeken toenadering tot hen, maar tot samenwerking wil het niet komen.”

Het komende jaar moeten de lokale sites van MKB en Internet gaan groeien, vertelt van Houten. De ervaringen en meningen van gebruikers spelen volgens hem daarbij een rol. Later dit jaar wordt het lokale en regionale nieuws aan de sites toegevoegd. Daarvoor werkt de stichting onder meer samen met Nieuwsbank.nl, maar voor de gebruikers zelf is ook een belangrijke rol weggelegd. Van Houten: “Als het huis van de overbuurman in brand staat, kun je bijvoorbeeld een foto daarvan maken en opsturen.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Karel Kolb

Meneer Jongen als e-cultuurpaus is weer op dreef. Jaren geleden sprak ik met hem over het feit dat met het uitstappen van de Consumentenbond het aantal Thuiswinkel.org-leden flink kelderde. Met name door de hoge contributie. Ook toen kwam hij in een reactie niet verder dan afgeven op met name het Webshop Keurmerk. En nu dat Bol.com het niet interessant vindt en BTW de arme consument in verwarring brengt. Hoezo voor Bol niet interessant? Het gaat toch om de consument? En over die BTW: zorg eerst eens dat Thuiswinkeliers zich aan de eigen regels houden.

Johan de Reus

Er zijn naar mijn mening meerdere keurmerken, maar het is vooral erg belangrijk dat er organisaties als deze opstaan die zich blijvend daarvoor inzetten. Als kleine MKBer en consument kan ik dit alleen maar steunen. Toch is het wel belangrijk te vermelden dat de site zelf niet qua vormgeving en functionaliteit goed en handig in gebruik is. Dit heeft toch ook met vertrouwen te maken? Er is hier ook een bericht van aangemaakt op http://www.usabilityweb.nl/nieuwsbericht.php?id=693

Ton van Houten

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond