Deel dit artikel
-

Mobiele TV KPN met 10 tot 15 kanalen

Als KPN's Digitenne volgend jaar van start gaat met uitzenden op mobiele telefoons en andere draagbare apparaten zal dat eerst zijn met een basispakket van 10 tot 15 tv-kanalen. Digitenne-directeur Frank Meijerhof verwacht uiteindelijk een combinatie tussen DVB-H voor uitzenden tv-beelden en UMTS/HSDPA voor interactiviteit.

"Wij verwachten tv op mobieltjes volgend jaar aan te bieden. We beginnen dan met tien tot vijftien live tv-kanalen," zei Meijerhof tijdens het Hotspot Event in Bussum. Digitenne gebruikt voor het uitzenden DVB-H, de mobiele variant van de uitzendtechniek voor digitale ether-tv. Onder andere Nokia verkoopt al de eerste mobieltjes met een DVB-H-chip. Meijerhof: "DVB-H is er nu al. De apparaten die het kunnen ontvangen zijn er en de eerste testen zijn ook al achter de rug."

Digitenne heeft samen met Nozema en KPN met DVB-H een proef gedaan in de omgeving Den Haag. Volgens Meijerhof bleek daaruit dat gebruikers 'zeer positief' stonden tegenover het mobiel tv-kijken met deze techniek. Uit die proef en die in andere landen bleek dat mensen voor de tv-dienst tien tot vijftien euro bereid zijn te betalen. Of dat ook de prijs zal worden van een mobiel tv-abonnement is nog maar de vraag. Digitenne is slechts wederverkoper van DVB-H aan mobiele telefombedrijven of ook andere partij.

Vrouwen kijken tv op mobiel in keuken
Volgens Meijerhof waren de testers tijdens de proef 'erg enthousiast'. "Mensen vonden het redelijk verslavend. Ze keken gemiddeld vijftien minuten. De kijkpatronen waren gelijkmatig, er was niet zoiets als primetime op mobieltjes. Thuis keken opvallend veel mensen ermee in de keuken tv. Ook opvallend veel vrouwen gebruikten het ook 's avonds om tv te kijken als de man in de woonkamer de afstandsbediening domineerde. Kortom: er is behoefte aan het kijken in andere kamers dan waar normaal gesproken tv-toestellen staan." Onderweg ziet Meijerhof vooral gebruik in de trein en tijdens wachtmomenten.

Het businessmodel achter tv-uitzendingen via DVB-H is volgens Meijerhof nog onduidelijk. "We willen in ieder geval gaan werken met abonnementen. Maar wat een succes wordt, weet je alleen als je het probeert. Dat kun je vooraf niet verzinnen." De belangrijkste content is volgens Meijerhof Teletekst-achtig (nieuws, weer) maar ook entertainment (sport, muziek, erotiek). Ook zal de content korter en gericht op kleinere schermen en locaties moeten zijn.

DVB-H en UMTS werken samen
Groot voordeel van het gebruik van DVB-H ten opzichte van draadloze internettechnieken UMTS of Wimax om tv-beelden uit te zenden is dat het goedkoper is. "Bovendien is het maken van een landelijk dekkend netwerk gemakkelijker, omdat er veel minder antennes nodig zijn."

Nadeel is dat DVB-H alleen gebruikt kan worden om iets uit te zenden. Er is geen retour- of uploadkanal. Meijerhof denkt dan ook dat DVB-H uiteindelijk zal samenwerken met UMTS en diens snellere variant HSDPA voor het toevoegen van interactiviteit. "Door hybride te werken krijg je het beste van beide kanten. Uiteindelijk zijn DVB-H en UMTS slechts bouwstenen." KPN beschikt straks als enige over beide technieken. "Endemol en andere contentpartijen hebben ons nodig om hun beelden zo te kunnen aanbieden."

Meijerhof liet tijdens zijn presentatie zien dat er naast de tv-beelden ruimte is voor advertenties en informatie. Opnemen kan straks ook. "Volgend jaar komen er ook ontvangers met redelijke geheugencapaciteit op de markt. Die kan je zo instellen dat je bijvoorbeeld standaard het journaal opneemt." Dat betekent dat DVB-H ook interessant wordt voor 'on demand'.

Jongeren en zakenmensen
KPN/Digitenne richt zich volgens Meijerhof in eerste instantie met DVB-H op drie doelgroepen: jongeren (met MTV-achtige kanalen), de 'early adoptors' (voor de feedback) en de zakelijke gebruikers (RTL-Z, Bloomberg). Ondanks de opvallende interesse van vrouwen tijdens de gebruikersproef wordt die groep niet in eerste instantie aangesproken.

Na de eerste fase zal de content steeds meer verschuiven van tv-kanalen naar specifieke beelden, denkt Meijerhof. "Je kan denken aan experts en beroemdheden met een eigen kanaal, of aan groepen op basis van interesse of zelfs directe communicatie met vrienden, familie en collega's."

De alternatieve techniek voor DVB-H, DMB, heeft volgens Meijerhof 'te weinig spectrum'. "DMB is een 'second best' oplossing." DMB wordt gepusht door Samsung en Koreaanse bedrijven, DVB wordt ondersteund door Nokia, BenQ, LG en Motorola. In Engeland en Frankrijk lopen al proeven met het uitzenden van tv-beelden via DMB, een variant van de digitale radiostandaard, DAB.

Meijerhof erkent dat de vraag naar live beelden uiteindelijk minder zal worden de populariteit van ipods en psp's in combinatie met downloaden en (video)podcasting. Maar dit zal niet ten koste gaan van uitzendtechnieken. "Broadcast neemt iets af, maar er blijft nog ruimte zat over."

Deel dit bericht

3 Reacties

Hans

er zijn al 10-tallen jaren draagbare TVtjes op de markt, waar je tot nu toe gratis NEd 1 tm 3 +de regionalen kan bekijken, analoog via de ether, maar bijna niemand doet het.Ik denk dat het wel meevalt met de belangstelling, vooral ook omdat het batterijen vreet.

bernard

De beeldkwaliteit is tegenwoordig veeeel beter, omdat LCD schermen nu veel beter werken in daglicht. Vroeger kon je zelfs met de top modellen erg veel last hebben van de licht reflectie, waardoor het "buitenkijken" erg slecht werkt.Binnenshuis kon je met draagbare TV's (zeker in de randstad) veel al enkel ruis ontvangen. De nieuwe DVB-H zendnorm is veel krachtiger, en bied bij minder ontvangt een goede beeldkwaliteit.Ook zal het extra aantal zenders een grote plus zijn voor veel gebruikers. Ook is de battarij duur veel beter geworden. De apparaten verbruiken minder, vanwege de LED backlight en de refectieve schermen, en tevens zijn de batterijen veel beter geworden (lichter, kleiner en meer capaciteit)Vroeger kon je amper 1 uur kijken met een NiCad batterij set, de nieuwe Li-Ion of Li-polymyr batterijen zijn veel beter. Verder is het voornamelijk een leuke extra, omdat het in je telefoon geintergreerd zal zijn. Ik was 1 van de eerste die begin jaren 90 een leuk Philips portable Tv-tje had, was erg mooi in de tijd, maar niet echt handig. Toch kijk ik erg naar deze dienst uit, wil hem graag gebruiken (samen met een Nokia N92) de conclusie is dat het vroeger gewoon niet echt handig was. (weinig zenders, slecht ontvangt, slecht buiten te gebruiken, zwaar, groot, kort te gebruiken, en een onhandig extra apparaat dat je bij je moet hebben)En al deze problemen zijn hierbij weggewerkt!! Wel is het zo dat als de KPN hier bespottelijk veel voor gaat vragen, dat ik voor mezelf een alternatief ga opzetten. KPN biedt digitenne voor 7,95 per maand, en voor dit signaal heeft de KPN nog minder kosten, want de gebruikte bandbreedte is veel lagen, en ze leveren minder zenders.  Dus 10,- euro is al goed cashen voor de KPN, en 15,- euro is puur uitmelken van hun monopolie positie op de DVB markt. Als alternatief is UMTS te gebruiken. Via T-mobile heb je onbeperkt mobiel internet voor 9,50 euro. In je eigen PC een TV kaart met Mpeg encoder zetten en het programma Orb installeren, en je hebt overal dezelfde zenders als je thuis op de kabel hebt. (je ADSL of breedband kabel aansluiting wordt gebruikt om uit te zenden.) het is enkel voor je eigen gebruik, dus volledig legaal. Ik zou dat preferen dan dat ik de KPn ga spekken met een absurde 15,- euri per maand.    

Ger

Ze kunnen beter eerst eens zorgen dat er een landelijke dekking komt voor digitenne. Volgens mij investeren ze geen euro meer want het ontvangstgebied breidt niet uit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond