Deel dit artikel
-

BitTorrent-sites betreden Alexa-‘hitlijsten’

BitTorrent-sites met ellenlange overzichten van gratis downloadbare speelfilms, spellen en muziek-cd's dringen door tot de 500 meest gebruikt websites, volgens meetdienst Alexa.com. Ze krijgen de rol van elektronische programmagids met downloadfunctie. De strijd van de mediasector tegen dit soort sites gaat onverdroten door. Vorige maand sommeerde piraterijbestrijder Stichting Brein nog 2 Nederlandse Torrent-sites te sluiten.

Eén procent van de meest gebruikte websites zijn BitTorrent-sites. Uit een meting van Torrentfreak.com bleek vorige maand dat 5 van dit soort sites in de top 500 van Amazon.coms meetdienst Alexa.com staat.

Emerce herhaalde de steekproef en constateert dat de sites enigszins daalden op de Alexa-lijst, maar dat er nog steeds minstens 6 van dit soort ruilsites in de top 1000 staan. De meest gebruikte sites, volgens Alexa, zijn: TorrentSpy (276), Mininova (304), ThePirateBay (538), Isohunt (563), Demonoid (besloten site; 943), Torrentz (1.014).

BitTorrent-sites lijken zich te ontwikkelen van schimmige ruildiensten tot algemeen geaccepteerde programmagidsen waar internetters die met een druk op de muisknop gratis illegaal mediabestanden met elkaar uitwisselen. Populaire sites als ThePirateBay.org en Mininova.org huisvesten verwijzingen naar vele duizenden actuele en klassieke speelfilms, tv-series, computerspellen en muziek-cd's.  Ondanks politieke druk uit de Verenigde Staten slaagt de media-industrie er bijvoorbeeld niet in 'marktleider' ThePirateBay van de kaart te wissen.

Uit een overzicht van Peermind, een dienst van technologiebedrijf Nareos, blijkt dat populaire films en cd's wekelijks tussen de 700.000 en 1,3 miljoen keer worden gedownload. Peermind.com meet behalve de activiteit op BitTorrent-netwerken ook het up- en downloadgedrag op p2p-netwerken die zijn gebaseerd op Gnutella-technologie.

Anders dan bijvoorbeeld bij Usenet is het bij BitTorrent eenvoudig te constateren wie zich schuldig maakt aan inbreuk op auteursrecht met het uitwisselen van bestanden. Een BitTorrent-gebruiker die een film wil downloaden, wordt door de BitTorrent-software ertoe verplicht ook data te uploaden; door te sturen naar anderen. Een downloader is per definitie een uploader. De meeste BitTorrent-programma hebben een optie waarbij de gebruiker kan zien van en naar wie hij zijn data vervoert.

In Nederland is het Stichting Brein die optreedt tegen lokale websites die inbreuk op auteursrecht mogelijk maken. Vorige week maakte de civiele organisatie bekend dat ze afgelopen jaar 103 websites ertoe heeft kunnen dwingen off line te gaan of hun inbreuk makende activiteiten te staken. In de maand september waren dat er 19, waaronder Torrentsplanet.com, Easytorrent.eu, Wijdoenhetanders.net en Stiekemdebeste.dyndns.org.

Steeds vaker blijkt dat de term BitTorrent geen synoniem is voor 'illegaal down- en uploaden'. In de spellenindustrie wordt Titaniumtorrents.com gebruikt om demo's van nieuwe spellen gratis en legaal te verspreiden onder belangstellenden. De Amerikaanse technologiecolumnist Robert Cringely produceert regelmatig video-interviews met bekenden uit de IT- en telecomsector en distribueert die films behalve als directe download ook via BitTorrent-technologie. En de Nederlandse open source speelfilm Elephants Dream wordt eveneens als BitTorrent-downloadn aangeboden. In mei bleek dat BitTorrent-bedenker Bram Cohen met zijn bedrijf een portaalsite opbouwt met de filmindustrie om legaal speelfilms ter download aan te kunnen bieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond