Deel dit artikel
-

UPC probeert het opnieuw met HDTV

Kabelaar UPC is opnieuw begonnen met het aanbieden van HDTV programma’s, nadat de introductie vorig jaar ten tijde van het WK Voetbal in Duitsland mislukte door haperende decoders van Philips.

UPC abonnees kunnen nu voor 5,99 euro extra in de maand een Mediabox voor HDTV huren. Voor dat bedrag worden voorlopig maar twee kanalen doorgegeven, National Geographic HD en Discovery Channel HD. Pas deze zomer wordt uitbreiding verwacht.

De zenders Film1 en Sport1 zijn eveneens in HD beschikbaar, maar daarvoor moet weer een apart abonnement worden afgesloten. Ook rekent UPC eenmalig 29,95 euro aan aansluitkosten.

Hoewel de Philips HDTV recorder nu goed moet werken, is de beeldkwaliteit volgens sommige gebruikers nog steeds niet optimaal en zelfs slechter dan die van de reguliere decoders. Ook het zappen gaat een stuk trager.

HDTV komt in Nederland maar mondjesmaat van de grond, in tegenstelling tot België, waar kabelaar INDI (Interkabel Digitaal) een dezer dagen een HDTV pakket heeft gelanceerd. Het aantal zenders is veel uitgebreider dan bij UPC: naast de cultuurzender EXQI, de evenementenzender HD1, docuzender National Geograpic en filmzender Kinepolis TV wordt ook VTM in HD doorgegeven.

VTM, vergelijkbaar met RTL4, is de eerste normale tv zender in de Benelux die een groot aantal programma's in HD uitzendt. Op lange termijn zullen alle programma's in hoge definitie uitgezonden worden.

Publieken en commercielen geen HD-plannen
In Nederland hebben zowel de publieke omroep als de commerciële zenders nog altijd geen concrete plannen om in HD uit te zenden. De kosten zijn te hoog. Alleen de regionale zender RNN7 is van plan om zijn programma's in HD weer te geven. Over doorgifte zijn al afspraken gemaakt met CaiW (in het Westland), Multikabel (in Noord-Holland) en Casema. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer de uitzendingen precies beginnen.

 

 

Deel dit bericht

12 Reacties

Mart

Ik wens ze veel succes. UPC is niet eens in staat om de normale mediabox voor digitale TV goed te laten werken voor ?2,16 extra per maand. (Goedkope rommel van Tomson wat ook als gratis warmhoudplaat te gebruiken is.) Bovendien zijn breedbeelduitzendingen op de reclamezenders al zeldzaam en dan HDTV? En wat moet ik met reclame in HDTV? En dan nog extra betalen? Het blijven grappenmakers bij UPC.

Valentijn

Helemaal mee eens Mart. Verder :- is eigenlijk belachelijk dat content formaten nog niet tenminste 6 maanden sync lopen bij de huidige technieken op hardware gebied.Ik bedoel maar mpeg2 streaming bestaat al jaren… nu vraag ik je… en dat terwijl mpeg4 h264 etc al gestandaardiseerd zijn in computerland….

Vincent

Ikzelf zit met smart te wachten op HDTV en juich alle initiatieven toe!KPN Mine heeft volgens mij voldoende bandbreedte om dit technisch te regelen, of zij dit gaan introduceren is mij onbekend.  Casema biedt in mijn verzorgingsgebied HD-uitzending maar wederom voor louter Nat. Geographic en Discovery. Gemiste kans dus!

Gerardus

De provider @home is wat dat betreft toch wel verder. Daar is een HDTV decoder te koop en voor enkele Euro's krijg je een abonnement voor ongeveer 5 zenders

roy van veen

@MartJe hoeft de goedkope decoder niet te nemen hoor. Je mag ook 350 euro betalen en een high end Samsung Hd decoder kopen. Kost misschien een paar centen, maar ben je een stuk beter mee af.  @ValentijnEnig idee hoeveel bandbreedte YouTube heeft en gerealiseerd hoe slecht (pixels … ik heb het niet over artistieke waarde) en kort de clips zijn die daar op staan? Ooit wel eens meegemaakt dat een clip op YouTube direct ging spelen als je er via je 20Mb breedband verbinding op klikte? Weleens een full screen H.264 stream gezien van een Pal (576 lijnen) uitzending? Precies, dus fullHD (1080P … dus 1080 lijnen, progressief) als streampje? Dan heb je het over een bestandje van 20Gb of zo. Hou toch op. @VincentKPN Mine heeft die capaciteit? Waarop baseer je dat? Kansloos. KPN Mine is een netwerk gebaseerd op ATM QoS UBR+ (check dat even bij Wikipedia of zo). Dat netwerk kan niet eens een VoIP gesprek bij je krijgen (streampje van max 40K), laat staan een HDTV stream.  Ga eens wat research doen over de manier waarop zo'n netwerk de stream bij je krijgt en hoe slecht je ervaring dan is. Wil je het voor je laten uitrekenen: surf naar Apple, check de specs van Apple TV en focus even op de wireless streaming. Check die waarde even met je breedband verbinding …. en je weet genoeg.  De enige partijen die HDTV op dit moment bij je in de woonkamer kunnen krijgen zijn de kabelboeren, satellietboeren en KPN via digitenne. En die laatste nog zeer beperkt. Oh, en dan hebben we het maximaal over 1080i (vaak 720) en nog niet eens 1080p.

Rico

@Roy:720p is mooier dan 1080i. En 1080p is niet realistisch, die schermen zijn nauwelijks op de markt. In H.264 kun je op 4Mbps al goede kwaliteit 720p halen. Is ook niet verwonderlijk dat afgelopen jaar meer HD via Internet is geconsumeerd dan via Digitale Televisie.

joeni

20GB :S, Videomarketplace van Xbox 360 biedt films aan in HD. Deze zijn rond de 4 / 5 GB.

roy van veen

1080P niet op de markt? Sony, Philips en Samsung hebben ruime keuze. Sony's PS3 heeft ook de nodige 1080P games …..  @RicoEn jij hebt 4Mbps doorlopend op je verbinding ter beschikking? En dat is betaalbaar?  HD via digitale televisie: nu Championsleague in HD te kijken en nog iets van 5 andere zenders. 1080i weliswaar. Vind ik op een 1080P scherm mooier dan 720P, maar misschien mis ik de essentie.  @JoenieDa's geen maximale kwaliteit. Vergelijk het maar eens met een HD film via Blu Ray of HD DVD …

druif

heb al enige tijd de HD box van UPC in huis. HD kwaliteit is prima (720 op philips ambilight), maar hapert nog wel eens, zeker op sport 1 en film 1, 'normaal' beeld lijkt minder dan met reguliere box van UPC. Teletekst is een ramp.

wouter

@martLaten we initiatiefnemers (lees: innovators) altijd afbranden. Want wat hebben we toch aan al die nieuwe techniek. Let's burn the internet, let's burn nasa, let's burn progression. Back to to stone age! YEAH! @rico1080p is niet realistisch, waarom niet? Je zult als bedrijf toch eerst een markt moeten creen. Het werkt beide kanten op, als je een nieuwe techniek introduceert kun je wachten totdat de markt er naar vraagt of je zet het direct op de markt en je ziet een behoefte groeien.

Ron

Ik heb een aantal weken de nieuwe hdtv mediabox van Philips, ik moet zegge dat de hdtv kanalen erg mooi zijn. Ook het zappen gaat snel tegenover de oudere mediabox. De geluidkwaliteit van de hdtv kanalen is ook goed (5.1). Ben benieuwd naar de volgende hdtv kanalen.

dirkjan

Ik vindt jammer dat hdtv niet zo snel gaat in nederland en dat omroep niet wilen uitzenden nog in, want de comsumten heeft wel tvs er voor maar bijna geen zenders dat is wel minder. groeten dj

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond