Deel dit artikel
-

Online licenseren niet voor podcasts en artiesten

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra startte deze week met online licenseren voor enkele groepen muziekgebruikers, zoals voor webcaster. Maar podcasters kunnen nog niet online licenties aanvragen. Ook een deel van de artiesten klaagt dat het licentieysteem nog gratis online verspreiding beperkt.

Buma/Stemra startte deze week met het online afsluiten van licenties, waarbij alle kosten van een licentie worden berekend. De dienst is volgens de organisatie vooralsnog gericht op een eerste groep klanten. Volgens Buma/Stemra-woordvoerder Noortje de Bakker is de online dienst 'wereldwijd behoorlijk uniek'.

Op dit moment is het online licenseren beschikbaar voor muziek in verkoopruimten, producties in eigen beheer en webcasting. Bij die laatste gaat het bijvoorbeeld om het via internet uitzenden van live muziek. Voor podcasting is het nog niet mogelijk om online een licentie aan te vragen. Daarvoor blijft schriftelijk en telefonisch contact met Buma/Stemra vereist.

Volgens Buma/Stemra-woordvoerder Noortje de Bakker levert podcasting nog zo weinig aan licentieinkomsten op dat er voor is gekozen om dat nog niet op te nemen in de proef met online licenseren. "Podcasting heeft nog bijna geen omzet ten opzichte van de grote muziekgebruikers. Ook ten opzichte van webcasting stelt het nog weinig voor. Je moet podcasting niet overschatten."

Buma/Stemra verklaarde twee jaar geleden nog te willen kopen tot één online loket voor alle auteursrechtenorganisaties, zoals ook de SENA. De Bakker: "Wij zijn nu zelf begonnen. We hopen wel dat andere organisaties ook online licenseren invoeren. Uiteindelijk zorgen deze systemen ook voor meer transparantie."

Petitie artiesten en muzieksites
Een aantal bands en muziekliefhebbers is nog niet tevreden met het licentiesysteem van Buma/Stemra. Online muziekplatforms Lopend Vuur, Simuze, MusicFromNL en het label RaRa Records begonnen dinsdag een online petitie op www.musicfrom.nl/bumawakeup. Ze willen dat muzikanten en componisten meer zeggenschap krijgen van Buma/Stemra over het verspreiden van hun eigen werk.

Buma/Stemra beloofde op het congres Noorderslag in januari 2006 te komen met een oplossing op dit gebied. Maar die bleef volgens de initiatiefnemers van de petitie uit. Wie als artiest zijn muziek gratis online wil zetten voor promotie-doeleiden, zoals een podcast of mp3-download, zou dit nog niet gratis mogen doen binnen de Buma/Stemra-regels. "Helaas mogen Buma/Stemra-leden niet deelnemen aan mijn site vanwege hun contract", stelt Bjorn Wijers van muzieksite Simuze.nl. Ook Arjen van der Straaten van MusicFromNL noemt de werkwijze van Buma/Stemra in een verklaring 'achterhaald'. De actievoerders stellen dat het in Amerika voor artiesten wel mogelijk is om werken onder verschillende licenties te beheren.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Mario van Breda

WAARSCHUWING VOOR MUZIEKGEBRUIKERS OP INTERNET. Als je nog geen kontrakt hebt met BUMA/STEMRA en je gebruikt op welke manier dan ook muziek op je website! LET OP HET VOLGENDE:Zodra je besluit een overeenkomst af te sluiten met BUMA/STEMRA ga je niet betalen vanaf het moment dat je het kontrakt hebt afgesloten. Je gaat betalen vanaf het moment dat BUMA/STEMRA ontdekt heeft dat je muziek gebruikt op je website. Je betaald dus vanaf het eerste moment, met terugwerkendekracht en niet vanaf de datum dat het kontrakt ingaat. Dat kan als je al een paar jaar bezig bent met muziek gebruik op je website, aardig wat gaan kosten!! Je krijgt vooraf geen waarschuwing van BUMA/STEMRA, ze sturen ongeveer 4 maanden na het ondertekenen van het het kontrakt een rekening over de periode dat je nog geen kontrakt had, maar wel muziek gebruikte.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond