Deel dit artikel
-

Speurtocht Steve Fossett verbreed naar internet

Vanuit hun werk- of hobbykamer zoeken duizenden internetgebruikers vrijwillig mee naar de vermiste avonturier Steve Fossett. Per minuut analyseren ze gezamenlijk meer dan 100 satellietfoto’s.

Al een week wordt de Amerikaanse vermogende avonturier vermist in Amerika. Speurtochten van burgers, reddingswerkers en het leger leidden tot niets.

Nu wordt ook de hulp van de internetgemeenschap wereldwijd ingeroepen om 100.000 satellietfoto's te analyseren. Belangstellende speurders dienen enkel over een Amazon-account te beschikken. Dat zijn er wereldwijd enkele tientallen miljoenen.

 

 

 

Haarscherpe satellietfoto's

Het Amerikaanse bedrijf GeoEye gaf opdracht om een satelliet extra scherpe foto's te laten maken van het gebied waar de Amerikaan Steve Fossett zich vermoedelijk bevindt. Deze haarscherpe satellietfoto's kunnen via Google Earth worden bekeken, door een laag (download KML-bestand) aan de digitale globe toe te voegen.

Om er echter een georganiseerde speurtocht van te maken, hakte GeoEye de digitale foto's op in meer dan 100.000 kleine foto's. Iedere afbeelding toont een gebied van 85 bij 85 meter.

Door een combinatie te leggen met een andere internettechniek geeft GeoEye iedereen in huis-, hobby- en kantoorkamer de gelegenheid mee te zoeken naar de man die eerder als eerste mens non-stop de wereld rond vloog in een luchtballon.

Vele handen maken licht werk

De foto's worden gedistribueerd via een dochterbedrijf van Amazon.com, via Mechanical Turk. Dat is een dienst waar internetters tegen een kleine vergoeding simpele opdrachten uitvoeren. In het geval van de speurtocht naar Fossett kunnen gebruikers (iedereen met een Amazon-account) echter enkel pro deo meedoen.

Belangstellende speurders beginnen hun zoektocht hier.

Gebruikers krijgen een foto te zien en moeten aangeven of ze een object zien dat mogelijk een vliegtuig is. In de meeste gevallen is enkel bos te zien, maar juist de uitsluiting van die gebieden vergroot de vindkans in de resterende gebieden. Verdachte objecten worden door de Mechanical Turk van Amazon doorgestuurd voor een tweede beoordeling. Mocht het object verdacht blíjven dan wordt er een zoekteam heen gestuurd.

Uit een inventarisatie door deze uitgave bleek dat er per minuut meer dan 100 foto's (zogeheten HIT's) worden beoordeeld. De speurtocht via deze Amazon-technologie duurt tot en met 17 september, nog een kleine week.

Het is niet bekend of en, zo ja, hoeveel locaties zijn geïdentificeerd waar Fossett zich zou kunnen bevinden.

Deel dit bericht

1 Reactie

ilse

Geweldig dat de hele wereld mee kan zoeken naar steve, laat ons hopen dat hij levenden en wel geveonden wordt. hij is tenslotte toch een icoon.tenslotte aan alle mensen die zoeken, heb moed!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond