Deel dit artikel
-

Importeur tabaksloze sigaretten ruziet met Google

Frans van Hintum uit Helmond sleept zoekmachine Google voor de rechter. Onder de naam De SlimmeSigaret importeert hij tabaksvrije elektronische sigaretten, maar Google heeft zijn advertenties geblokkeerd, waardoor zijn omzet is gekelderd.

De slimme sigaret is populair. Het product biedt volgens Van Hintum uitkomst voor veel rokers die afwillen van de schadelijke effecten van teer en tabak, maar die niet zonder hun rokertje willen. "De elektronische sigaret is niet schadelijk voor de gezondheid", aldus Van Hintum. "Longartsen verwijzen hun patiënten regelmatig naar ons."

"We zijn hier al een tijd mee bezig," vervolgt Van Hintum, directeur van een aantal handelsbedrijven. "We zijn diverse malen in China geweest om de productie te regelen. De productie is geboekt tot maart."

De site ging 30 december online, maar luttele weken later viel het doek. "We zijn nog wel vindbaar, maar de advertenties worden niet meer weergegeven. Daarin is Google wel consequent, want ze doen hetzelfde met andere bedrijven die de sigaret aanbieden. Die maken soms snel weer een ander account aan, maar op een zeker moment komt ook daar een einde aan."

Google voert ter verweer aan dat advertenties voor tabakswaren zijn uitgesloten van deelname aan de advertentieprogramma’s. Maar er zit helemaal geen tabak in de elektronische sigaret, zegt Van Hintum. De sigaret bevat een ampul met nicotine, maar kan ook zonder nicotine geleverd worden. De rook is volgens Van Hintum pure waterdamp. Behalve nicotine krijgt een gebruiker geen andere chemische stoffen binnen, laat staan schadelijke stoffen.

Omdat Google zo’n dominante marktpositie inneemt, zijn de verkopen daar erg van afhankelijk. Begin deze week heeft Van Hintum Google gemaand om de advertenties weer te vertonen. Daar heeft het bedrijf niet op gereageerd. "Ik heb contact gehad met Google Nederland, maar het besluit wordt in de VS genomen, ik vermoed door anderhalve man, die zich nauwelijks in het product verdiept hebben."

"Onze voorwaarden geven duidelijk aan dat advertenties die tabak of tabak-gerelateerde producten promoten niet zijn toegestaan," reageert een woordvoerder bij Google. "Wij beseffen dat er producten in de markt zijn zoals kauwgom of patches die mensen helpen bij het stoppen met roken. Voor deze producten mag er reclame gemaakt worden op Google. Desalniettemin, producten die het inname van tabak verminderen of die het roken gezonder maken vallen niet in deze categorie en zijn niet toegestaan."

 

Deel dit bericht

6 Reacties

tss

eh…. sinds wanneer is nicotine niet schadelijk? het is in ieder geval verslavend

Cor Knops

Wat een onzin-bericht ! Als je in Google "De SlimmeSigaret" intikt staat de site gewoon op de vierde plaats. En als al die berichten (zoals dit) er niet waren geweest misschien wel op 1…..

Cor Knops

Laat die vorige reactie maar zitten… zie nu pas dat het over ad's gaat. Sorry: iets te enthousiast gereageerd…..

Rob

Google is duidelijk: tabaks-gerelateerd

Sjak vercoulen

Dit product moet u zeker niet kopen. Mijn vrouw heeft een "slimme" sigaret gekocht en die heeft het net 3min gedaan. Zelf heb ik er een gekocht bij http://www.rutoo.nl, smaak is even wennen maar deze werkt perfect en was snel geleverxs!

Mr Chimp

Wat mij betreft bant Google alle aanbieders van tabaksloze sigaretten. Heb zelf Supersmoker gekocht – ding doet het niet. Met de bestelling was men snel, maar op mailtjes met klachten komt geen enkele reactie. Nephandel, waar ik helaas ingetrapt ben! Ik had het moeten begrijpen, nergens is een telefoonnr. te vinden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond