Deel dit artikel
-

Telegraaf naar live-tv op websites

Testen met de schaatssterren Sven Kramer en Marianne Timmer openen de weg voor Telegraaf Media Nederland naar live televisie op websites. Na Telesport.nl komen ook andere onderdelen van de multimedia uitgever aan bod voor live beelden vanaf locatie.

Telesport.nl heeft de interviews met Sven Kramer van 11 februari 2008 en met Marianne Timmer van 20 februari 2008 nog on-demand staan. De redactie wil nog nagaan welke kijkcijfers ze achteraf kan noteren met het uitgesteld kijken, zegt sportverslaggever Jon Visbeen van De Telegraaf.

Wat hem vooral is opgevallen aan het experiment is de eenvoud waarmee het tot stand is gebracht: "We kennen natuurlijk al dingen als videocolumns en fragmenten van wedstrijden op de site maar aan live televisie hebben we niet eerder gedacht. Dit is ook nog de fase van experimenteren met nieuwe toepassingen."

Voor het interview zijn ter plekke twee redacteuren ingezet: eentje die de via een chatapplicatie door bezoekers van de site gestelde vragen selecteerde en een interviewer van de sporters. In het eerste interview is nog één camera ingezet, bij het tweede al twee om het beeld toch wat te kunnen variëren.

"Het is een groot succes geworden, dus we gaan er zeker mee door. De vorm en omvang waarin moeten we nog vaststellen. Maar dat zal de tijd wel leren. Ook andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld Privé, willen dit gaan inzetten", aldus Visbeen.

Hij noemt de ingezette technologie ‘krakkemikkig’ waar hij opvallend eenvoudig bedoelt. Visbeen verwijst voor de details naar ArchimedICT. Dit is een ict-bedrijf in Almere dat met haar volledige ploeg van zes mensen zich aan dit experiment waagde.

Mede-eigenaar Mario de Best zegt dat het verre van complex was met twee professionele camera’s verbonden aan een encoder die direct aan een internetverbinding was gekoppeld op locatie. "De opname vond plaats in een wegrestaurant in Heerenveen waar we gewoon de adsl-verbinding konden gebruiken."

De benodigde bandbreedte schat hij op 600 tot 800 kilobit. De videostroom ging naar een server van Xs4all in Amsterdam. Die was ingericht om maximaal zo’n 2.000 kijkers te verwerken. Die zijn er volgens De Best en Visbeen ook geweest. Gezien de tijdstippen, op een maandag om 16.00 uur en een woensdag rond 13.30 uur, viel de omvang van het bezoek mee.

Enkele honderden schaatsliefhebbers zijn vooraf al geworven om de vragen via de chat te stellen. Dit deel verliep ook ‘gewoon’ via de downloadverbinding en een door ArchimedICT gebouwde chatapplicatie.

Op de vraag wat er bijzonder is aan de technologie moet De Best het antwoord ook enigszins schuldig blijven: "Tevoren is het spannend en als je het gedaan hebt, dan denk ja: iedereen kan het doen. Maar ik denk toch dat er wel iets speciaal is aan het combineren en gelijktijdig laten werken van de juiste componenten op het juiste moment."

De kosten schat De Best straks operationeel op ‘2.000 tot 3.000 euro per uitzending’. Dat is een euro per live kijker. Of dat commercieel op te vangen is bekijkt momenteel de sales-afdeling van Telegraaf.nl, zegt Visbeen. Deze heeft ook contact met mogelijke sponsors.

"Je kunt displays op de achtergrond gaan plaatsen met je eigen naam en die van sponsors." Samen met de opbrengst van de on-demand ‘long tail’ kijkcijfers moet er een commercieel interessante exploitatie haalbaar zijn.

Projectleider Lenno van Dekken, ict-chef op de Telegraaf-redactie, is zeer in zijn nopjes met het geslaagde experiment: "We hebben het heel voorzichtig neergezet en beperkt aangekondigd met Sven Kramer als eerste. Als je ziet hoe goed het is gelopen, denk ik dat het zowel bij ons als elders heel snel navolging zal vinden. Wij gaan nu intern de capaciteit uitbreiden voor tien- tot vijftienduizend kijkers tegelijkertijd."

Van Dekken beaamt dat het lang heeft geduurd voor  live tv op het web als kansrijk werd gezien. Hij verwacht nu echter ook snel de volgende stap: "Ik denk dat mobiel het nog interessanter kan worden. Met elke camera en antenne moet je dit in principe kunnen doen."

 

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Tanja

Eh… what's new? Een laptop met Windows Media encoder, een standaard ADSL link en een streaming abonnement bij een provider zijn toch voldoende? Ik zie niet wat hier zo baanbrekend is.  Het klinkt inderdaad krakkemikkig. Een standaard ADSL lijn is niet betrouwbaar genoeg, en WiFi al helemaal niet. Als een andere gebruiker die lijn belast valt je stream uit. En als het overboekte netwerk volloopt gebeurt dit ook. Een servertje dat 2000 kijkers aankan is dus 1 server op 1Gbps. Dat doet maximaal 950Mbps gedeeld door 800Kbps = maximaal 1150 kijkers tegelijk en dan zit de server vol. 

New Media Spotter

Wij tussen de regels leest merkt dat een journalistiek onderscheid zich opdringt.  Ik heb helemaal geen probleem met branded content en product placement maar als het nieuws bijzaak wordt dan komen we op een ander spoor terecht. Eerst adverteerders vinden en daaromheen wat hapklare content produceren. Doet me denken aan het project dat Stoneroos met de Rabobank uitvoerde of Novum Nieuws die op kosten van de sponsor een videoredactieteam meestuurt met een wielerploeg tijdens de Tour de France. Het is nu enkel nog wachten op een erkend label "Journalistiek onafhankelijk". Moet kunnen … wie kijkt er nog op van een labeltje meer of minder. 

Roeland Stekelenburg

Het is inderdaad niets nieuws. De NOS heeft al geruime tijd elke vrijdag na afloop van het NOS Journaal van 17 uur een live chat met kijkers en een gast + presentator in de studio. Zie http://www.nos.nl/nosjournaal/chat/index.html De gebruikte techniek is inderdaad eenvoudig en overal beschikbaar.

rene schuurkamp

lees zojuist op de knvb-website dat knvb.nl vrijdag 21 maart ook live gaat. zo zie je maar, het krijgt steeds meer navolging. kidspersconferentie met van basten is live te zien. ben overigens wel voorstander hiervan, geeft extra dimensie aan websites. ben benieuwd hoe het eruit zal zien

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond