Deel dit artikel
-

Nederlands breedbandgebruik blijft achter

Gezien de tweede beste infrastructuur wereldwijd plus de goede visie en regelgeving zou Nederland veel beter moeten scoren met ict. Maar het gebruik van voorwaarden in de praktijk met e-commerce en andere diensten loopt niet in de pas met de voorzieningen.

In het jaarlijks E-readiness onderzoek van de Economist Intelligence Unit betaald door IBM stijgt Nederland op de wereldranglijst van plaats 8 naar plaats 7. Dit houdt in dat de internationale concurrentieposities op ict-gebied licht verbeterd is.

De Verenigde Staten stegen van 2 naar 1. Ook de Aziatische landen blijven zich verbeteren volgens het concluderende persbericht, maar dat wordt niet ondersteund door de eindrangschikking en de verschillen met 2007: landen als Singapore (6), Japan (18) en Taiwan (van 17 naar 19 gedaald) het helemaal niet zo goed doen.

De West-Europese landen stagneerden, zo concluderen de onderzoekers in hun persbericht. Maar dat geldt voor veel landen. De scores verraden minieme verschillen. Opvallen is wel dat Denemarken haar nummer 1 positie moest opgeven en naar plaats 5 zakte. Dat is het gevolg van een nagenoeg gelijke score als in 2007 terwijl andere landen wat meer punten behaalden.

Gezien de oncontroleerbaarheid van de data die ten grondslag liggen aan deze folklore is moeilijk de werkelijke waarde van de uitkomsten vast te stellen. Economist IU heeft evenwel een naam op te houden. De club meet bijna 100 kwalitatieve en kwantitatieve criteria binnen zes duidelijke aandachtsgebieden: infrastructuur, bedrijfsomgeving, e-business en e-commerce, overheidsbeleid en -visie, sociale en culturele factoren en de juridische omgeving.

De top -10 met de positie in 2007 en de punten in 2008 en 2007 is als volgt:
1. (2) VS 8.95 (8.85)
2. (4) Hong Kong 8.91 (8.72)
3. (2) Zweden 8.85 (8.85)
4. (9) Australië 8.83 (8.46)
5. (1) Denemarken 8.83 (8.88)
6. (6) Singapore 8.74 (8.60)
7. (8) Nederland 8.74 (8.50)
8. (7) Engeland 8.68 (8.59)
9. (5) Zwitserland 8.67 (8.61)
10. (11) Oostenrijk 8.63 (8.39)

Opvallende veranderingen noteren verder Duitsland (van 19 naar 14) en Finland (van 10 naar 13). Verder is de lijst vrij stabiel. Een land als Zuid-Korea, dat hier vaak wordt geportretteerd als het breedbandwalhalla komt niet verder dan plek 15 (16 in 2007).

Nederland neemt op het gebied van verbindingen en infrastructuur na Zwitserland de tweede positie ter wereld in. Ook behoort Nederland tot de best presterende landen wereldwijd op het gebied van overheidsbeleid en visie, en doet goed mee qua economisch klimaat en regelgeving.

Maar het grote euvel blijft het relatie geringe gebruik van die uitstekende mogelijkheden in de praktijk. Zowel door consumenten als bedrijven zijn conservatief in de adoptie van nieuwe technologie, althans gemiddeld. De ‘e-vaardigheid’ is niet goed genoeg en er heerst angst voor onveilig internetgebruik. De consumenten en bedrijven in Oostenrijk, Engeland en Noorwegen maken volgens dit onderzoek het best gebruik van de ict-mogelijkheden in hun land.

Overheden laten zich te weinig gelegen liggen aan de dienstverlening met e-government. Het stimuleren van ondernemersschap in Nederland kan vergeleken met andere koplopers nog verbeterd worden. Denemarken, Finland en Ierland doen dat een stuk beter.

Social een cultureel laten de Scandinavische landen Nederland de hielen zien. Juridisch juichen de onderzoekers het toe als landen maatregelen nemen tegen schending van rechten. Ze achten dat gunstig voor de e-readiness van een land, een mening die niet overal gedeeld wordt.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rick

Ik kan het toch niet laten om hier mijn stokpaardje aan toe te voegen: het ontbreekt in Nederland structureel aan aandacht voor technologie in de mainstream media, waardoor nieuwe ontwikkelingen slechts langzaam het brede publiek bereiken. Wel worden negatieve zaken nog graag opgeblazen alsof het nog 1995 is. Er zijn wel meer signalen dat Nederland qua 'e-vaardigheid' ernstig achter loopt, zoals bijvoorbeeld de relatief lage adoptie van Firefox en andere 'alternatieven' (zoals web 2.0 diensten), die net iets meer eigen initiatief en vaardigheid vragen. Deze passiviteit is zelfs binnen de ICT-sector dominant. Het wordt allemaal nog afgedekt doordat we een klein, rijk land zijn waar iedereen een computer heeft en er overal dikke kabels liggen, maar als dit zo door gaat gaan we ernstig in de problemen komen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond