Deel dit artikel
-

Omzetdaling in Nederlandse mobiele markt

Een flinke daling in de omzet van spraakdiensten vindt zijn weerslag in de totale omzet van de Nederlandse mobiele sector. Het eerste kwartaal werd in de mobiele markt 1,53 miljard euro omzet binnengehaald. Dit is 0,9 procent minder dan de omzet in het eerste kwartaal vorig jaar en zelfs 1,6 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2007.

De omzet uit spraakdiensten daalde flink: 6,2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar en 3,7 procent in vergelijking met het vierde kwartaal. De omzetdaling bleef nog beperkt dankzij een groei van omzet in sms- en datadiensten.

Marktonderzoekbureau Telecompaper voorspelt dat omzet in de mobiele markt maximaal nog 3 procent stijgt dit jaar. Waarbij de stijging voor een groot deel te danken aan een stijgende vraag naar mobiele datadiensten. Reducties in roamingtarieven en mobiele terminatietarieven oefenen juist weer een neerwaartse druk uit op de voice-omzet volgens senior onderzoeker Alejandra van de Roer van Telecompaper.

Volgens het kwartaalrapportage van Telecompaper is Vodafone Nederland als enige operator er in geslaagd om de omzet en het marktaandeel te vergroten. Het bedrijf behaalde een tweede positie met 29 procent marktaandeel. KPN zag het marktaandeel dalen van 46,7 procent naar 45,9 procent en T-Mobile moest een half procent prijsgeven naar 25,1 procent.

In aantal abonnementen groeide de markt met 346.000 aansluitingen in het eerste kwartaal, naar een totaal van 19,657 miljoen. Marktpenetratie steeg naar 119,7 procent eind maart, tegen 117,9 procent eind 2007. Hoewel KPN in aantal klanten marktleider bleef (46,2 procent), verloor de operator 1,9 procent marktaandeel. T-Mobile, in combinatie met het vorig jaar overgenomen Orange, kwam uit op een gezamenlijk marktaandeel van 26,3 procent, gevolgd op een derde plaats door Vodafone. Telecompaper verwacht dat de markt zal doorgroeien naar 21 miljoen klanten eind 2008.

Bron foto: Gaetan Lee (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond