Deel dit artikel
-

Google test zoeken binnen gesproken content

Met een gelimiteerd aantal YouTube-filmpjes test Google de mogelijkheid om te zoeken binnen de gesproken content van een video.

Met behulp van spraakherkenningtechnologie wordt de gesproken tekst in filmpjes op YouTube omgezet naar tekst. Naast titels en omschrijvingen is het hiermee ook mogelijk om te zoeken binnen de gesproken content van een video.

In eerste instantie vindt er een bescheiden proef plaats waar gezocht kan worden op de tekst van de politieke kanalen op YouTube. Hier wordt spraak omgezet in tekst en automatisch geïndexeerd. Na publicatie van een video op YouTube, duurt het enkele uren voordat het filmpje is geïndexeerd.

Omdat de spraakherkenning ook bijhoudt wanneer bepaalde woorden worden uitgesproken, is het mogelijk om meteen naar de relevante delen van de video te gaan.

Met de test wil Google een bijdrage leven aan de informatie omtrent de verkiezingen in de Verenigde Staten en tegelijkertijd onderzoeken hoe mensen gebruik maken van deze manier van zoeken.

Met de ‘Google Elections Video Search Gadget‘ kan de internetter zich uitleven en zoeken op de gesproken tekst in de video’s uit onder meer de campagnes van Obama en McCain.

Deel dit bericht

1 Reacties

Arjan van Hessen

Leuk bericht. Misschien aardig om te weten dat we dit op de Universiteit Twente al een paar jaar doen. Zo kun je zoeken in het 8uur journaal, toespraken van Koningin Wilhelmina en in interviews met oud-Buchenwalders.Kijk maar eens op: http://hmi.ewi.utwente.nl/showcase/broadcast-news-demo

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond