Deel dit artikel
-

Groen licht voor Street View van privacywaakhond

De omstreden dienst Street View van Google, hoeft van de privacywaakhond in het Verenigd Koninkrijk weinig strenge woorden meer te verwachten. De Information Commissioner’s Office (ICO) heeft laten weten tevreden te zijn met de maatregelen van Google om de privacy van de Britten te waarborgen.

Met auto’s rijdt Google door het Verenigd Koninkrijk om alle gebouwen en wegen in beeld te brengen. Sinds deze auto’s, uitgerust met een camera, de Britse straten onveilig maken, staan diverse privacygroepen in het land op hun achterste benen.

Voorafgaand aan de lancering van de Britse versie van Googles dienst gingen de twee partijen in gesprek. Beschermingsmaatregelen die Google in heeft gevoerd, zoals bijvoorbeeld het blurren van gezichten en nummerborden, waren volgens de ICO afdoende om zorgen over privacy de kop in te drukken. Iedereen die een klacht indient over een foto kan dat beeld ook verwijderd krijgen, zo beloofde Google.

Het is volgens de organisatie duidelijk dat Google beelden wil maken van straten en niet van mensen. "Ook al is het in een uitzonderlijk geval wel mogelijk dat een individu wel herkent wordt." De maatregelen die Google neemt zorgen er voor dat de beelden niet meteen op het web geplaatst worden. Hierdoor kan de dienst ook niet gebruikt worden om de gangen van iemand na te gaan, aldus de ICO.

Met Google Street View wandelt de gebruiker virtueel door de straten van Amerikaanse, Franse, Italiaanse en binnenkort dus ook de Britse steden. Er was al eerder ophef over deze dienst van Google. Sommige beelden zouden de privacy van personen schenden. Weblog Wired riep kort na de lancering van de service in de Verenigde Staten op om ongewone beelden op te sturen.

De bestuurders van Googles Street View-auto’s hebben het ook niet altijd even makkelijk. Zo werd na de publicatie van de BBC over de privacykwestie van Google Street View één van die bestuurders binnen een dag 10 keer aangehouden op straat door mensen die hun zegje wilde doen.

De zoekgigant biedt Google Street View nog niet aan in Nederland. Wanneer de dienst live gaat in het Verenigd Koninkrijk, is nog niet bekend.

Bron foto: byrion (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Harry Meester

Ik zag zowel in Amsterdam-Sloterdijk als in Santpoort-Noord de auto van Google rijden, met een zelfde camera als op de foto op deze pagina.

Luc Demarteau

Heel Nederland is inmiddels op deze manier in beeld gebracht door het Nederlandse bedrijf CycloMedia. Zie http://www.cyclomedia.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond