Deel dit artikel
-

Mac-kloonmaker mikt op schikking

Apple en Psystar zijn overeengekomen dat ze tot een schikking willen komen in het juridisch conflict over de klooncomputers van Psystar met Mac OS X. De twee bedrijven voorkomen daarmee hoge juridische kosten, maar houden tegelijkertijd details van hun conflict onder de pet.

Apple is al jaren de enige leverancier van Mac-computers. De fabrikant van pc-hardware én het daarop draaiende besturingssysteem heeft ooit ‘klonen’ toegestaan, maar doet dat allang niet meer. Het Amerikaanse bedrijfje Psystar dacht op eigen houtje de x86-uitvoering van Mac OS X op reguliere, zelf geassembleerde pc-hardware te kunnen leveren, maar Apple kwam met een rechtszaak. De twee werken nu echter actief aan een schikking.

In de aanklacht die Apple heeft ingediend tegen Psystar eist het de stopzetting van het maken en leveren van Mac-klooncomputers. Daarnaast wil de officíële Mac-maker ook dat reeds verkochte exemplaren daarvan, zowel desktops als servers, worden teruggevorderd. Het is niet bekend of die laatstgenoemde eis nog altijd op het lijstje van Apple staat nu de twee werken aan een schikking.

Geheimhouding

Psystar heeft in reactie op Apple’s aanklacht een eigen rechtszaak aangespannen. Waar de Mac-maker de kloonfabrikant beschuldigt van schending van auteursrechten, op Mac OS X, gaat de wederbeschuldiging over antitrustgronden. De twee kiezen nu voor schikking via een juridische procedure die beiden verplicht tot geheimhouding.

Daarnaast worden hiermee dus de kosten voor twee verschillende en complexe rechtszaken voorkomen. Het is namelijk juridisch gezien maar de vraag of de claim van auteursrechtenschending, maar ook de antitrustbeschuldiging, hout snijdt. Voor Apple speelt er in ieder geval een groter belang dan ‘alleen maar’ zijn computerverkoop; de populaire iPhone draait immers op een aangepaste uitvoering van OS X.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond